Funcţionarea fondurilor mutuale pentru agricultură va fi sprijinită financiar, timp de trei ani, din fonduri europene şi naţionale, însă capitalizarea acestora va fi făcută de fermierii români, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu.
„Comisia Europeană şi bugetul naţional vor sprijini financiar funcţionarea unui fond mutual pentru agricultură pe o perioadă de trei ani, acordând şi 65% din banii pentru despăgubiri în aceeaşi perioadă, iar diferenţa va fi acoperită din contribuţiile fermierilor. Noi avem o soluţie în momentul de faţă pentru că mulţi dintre producătorii agricoli au dificultăţi în a pune bani, a cotiza în acest fond. Ne gândim ca din contribuţia naţională, respectiv din plăţile naţionale directe complementare (CNDP), dacă ei sunt de acord, să le reţinem o parte, ceea ce ar putea reprezenta cotizaţia la fond. Nu pot spune în momentul de faţă la cât se ridică această contribuţie, dar consider că este important să se înscrie cât mai mulţi fermieri”, a spus Irimescu.
Acesta a precizat că în primul an fondul ar trebui să deţină cel puţin 50 de milioane de euro, anual cotizaţia fermierilor fiind capitalizată dacă nu vor fi evenimente climatice care necesită acordarea de despăgubiri.
În opinia lui Achim Irimescu, una dintre principalele probleme în cazul constituirii fondului mutual pentru agricultură ar fi modul de stabilire a pierderilor, în condiţiile în care fermierilor li se vor rambursa anumite sume numai dacă au pierderi de peste 30%. „Două mari probleme văd eu la fondul mutual şi anume câţi membrii cotizanţi reuşeşti să aduci şi ce se întâmplă în caz de calamitate. Acolo vor fi discuţii cum stabilim care este calamitatea, pentru că fermierilor li se rambursează doar dacă au pierderi de peste 30%. Cred că aici este secretul, cum stabileşti pierderile. Eu pot avea un ajutor foarte mare de la o firmă din Austria care vede producţia din satelit, pe culturi şi la tonă în toată ţara, iar fermierul nu te mai poate păcăli. Vii cu date de la această firmă pe care le confrunţi cu datele din teren şi faci o dublă verificare. Sigur, nu s-a dorit până acum în Ministerul Agriculturii aşa ceva pentru că a fost presiunea producătorilor, ca să nu ştie lumea cât produc şi să nu plătească taxe, dar trebuie să ajungem şi noi odată să fim serioşi”, a subliniat reprezentantul MADR. Sursa: Agerpres