Noul Cod fiscal și noul Cod de procedură fiscală ar urma să fie aprobate în ședința de mâine a Executivului. După dezbaterea publică, noua variantă de Cod fiscal, elaborată pe 13 martie, ar include și reducerea TVA la lapte de la 24% la 9%.
Pe lângă pâine, carne, pește, legume și fructe, Guvernul ar fi trecut pe lista produselor care vor avea un TVA de 9% laptele și produsele lactate. Se pare că Ministerul Finanțelor nu a mai așteptat ca fermierii și procesatorii să ajungă la o înțelegere. Reprezentanții acestora au avut o întâlnire cu ministrul Daniel Constantin, în urmă cu o săptămână, la Ministerul Agriculturii. Negocierile s-au finalizat în coadă de pește. Fermierii prezenți, Nicușor Șerban, președinte RomLacta, și Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine, s-au opus cu vehemență reducerii TVA la lapte la poarta fermei. Motivul ar fi că un TVA redus lasă fermele fără cash flow, prețul laptelui a scăzut cu 35%, fermierii au cheltuieli și plătesc inputurile cu un TVA de 24%. Propunerea lor era ca reducerea TVA să fie asumată de procesatori.
Oare nu ar trebui să se uite instituțiile decidente ale statului că prețul laptelui a scăzut drastic la poarta fermei, dar pe raft se vinde cu același preț, dacă nu cumva cu unul mai mare? În buzunarul cui este diferența? Ne opunem categoric să vindem laptele cu un TVA de 9%, spune Claudiu Frânc.
Procesatorii au refuzat să cumpere un lapte cu TVA de 24% și să vândă produsele lactate la raft cu un TVA de 9%. Dorin Cojocaru, președintele APRIL, reprezentantul procesatorilor, spune că vineri, pe 21 martie, a fost la Parlament unde s-au reluat discuțiile pe acest subiect controversat.
Se opun reducerii TVA câțiva fermieri mari, sunt 4-5 care nu vor ca laptele să aibă un TVA de 9%. De ce? Nu există fermă mare sau medie care să nu vândă lapte la negru. Machedonii îl cumpără și mai fac o telemea, un iaurt. Până la urmă, reducerea TVA la lapte și produse lactate rămâne o decizie politică. Pentru o mână de fermieri nu poți pedepsi 20 de milioane de consumatori.
Noul Cod fiscal și noul Cod de procedură fiscală au obținut avizele ministerelor, mai puțin pe cel al Ministerului de Justiție.