Adama
Vinasa Rompak

Clarificări privind aplicarea Legii pieţelor

Publicat: 15 mai 2015 - 15:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În comunele unde nu sunt asociaţii, avizul consultativ poate fi eliberat de Camera Agricolă sau de Direcţia pentru Agricultură. Carnetul de comercializare are rol de chitanţier şi trebuie, obligatoriu, datat. Preţurile de tipărire, singurele pe care ar trebui să le plătească producătorii agricoli, sunt de 12,5 lei pentru carnetul de comercializare, respectiv 3,5 lei pentru atestatul de producător.

Direcţia pentru Agricultură Galaţi a organizat o conferinţă de presă pe tema Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Întâlnirea cu presa a adus unele clarificări asupra unor aspecte care au creat confuzii în piaţă, odată cu intrarea în vigoare a legii, la începutul lunii mai a.c.

Avizul consultativ al asociaţiei se face gratuit pentru toţi, chiar dacă nu sunt membrii asociaţiei

Astfel, legat de avizul consultativ şi entitatea care îl emite, acordarea avizului consultativ se face în mod gratuit, indiferent dacă producătorul este sau nu membru în asociaţia emitentă. În unităţile administrativ-teritoriale unde nu s-a înregistrat nici o structură asociativă, avizul consultativ poate fi eliberat fie de Camera Agricolă, fie de Direcţia pentru Agricultură. În judeţul Galaţi, sunt 14 comune în care nu sunt asociaţii înregistrate până acum.

Unii fermieri au invocat faptul că rubricile din atestate nu sunt suficiente. Acestea se pot suplimenta. Primarul, având controlul asupra seriilor acestor documente, poate foarte uşor să facă o copie a atestatului de producător, să o semneze, să o ştampileze, astfel încât fermierul să aibă la dispoziţie mai multe rubrici. Atenţie, atestatele nu se completează pe verso!

Carnetul de comercializare funcţioneză ca un chitanţier

„Mulţi fermieri au fost îngrijoraţi de faptul că prin completarea filelor din carnetele de comercializare s-ar face o dublă impozitare. Nimic mai fals. Carnetul de comercializare funcţioneză ca un chitanţier. pentru că borderourile de achiziţie, prevăzute în vechea legislaţie, nu mai sunt valabile. Atunci când se vând produsele către terţe persoane trebuie completată o filă din carnetul de comercializare care se face în trei exemplare, unul rămâne la vânzător, unul la cumpărător şi un exemplar rămâne la carnet. În momentul în care s-au epuizat toate filele, carnetul se întoarce la primar”, a precizat Marius Ciprian Mihăilă, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.

Primarii profită majorând costurile documentelor eliberate

Şeful Direcţiei Agricole Galaţi a atenţionat primarii asupra preţurilor atestatelor de producător şi carnetelor de comercializare. „Aceste documente pleacă de la Imprimeria Naţională cu preţul cu 3,5 lei pentru atestatul de producător şi 12,5 lei pentru carnetul de comercializare. Sunt singurele costuri pe care producătorul trebuie să le suporte. Consiliile Judeţene nu au posibilitatea să folosească un preţ mai mare şi nici primăriile nu ar trebui să profite de acest lucru. Unii primari din ţară au considerat să vândă aceste documente la pachet la un preţ de 50 de lei. Dacă este aşa, rog primarii să revizuiască Hotărârile Consiliilor Locale prin care impun aceste costuri!”, a cerut oficialul gălăţean.
Trebuie spus că în judeţul Galaţi nu s-au raportat asemenea situaţii.

Urzica, mura, fraga – cu borderou de achiziţie

O precizare a fost legată de flora spontană. Legea 145/2014 se referă la produsele realizate în exploataţiile agricole proprii, nu la ceva cules din pădure, păşune sau marginea drumurilor, fiind vorba aici de culegătorii de urzici, mure şi fragi. În acest caz, aceştia trebuie să folosească vechile borderouri de achiziţii.

Datarea carnetului de comercializare, obligatorie

„Rog producătorii să ia la cunoştinţă că sunt obligaţi să dateze filele din carnetul de comercializate, în caz contrar sunt pasibili de amendă, sancţiunile în caz de amendă putând ajunge la suma de 22.500 lei”, a cerut, în finalul conferinţei de presă, Marius Ciprian Mihăilă, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.

O lege bună!

Legea 145/2014- iniţiată de Guvern, sprijinit de două ministere: MADR şi MDRAP, pusă în aplicare de consiliile judeţene şi primării, ce prevede atribuţii şi din partea direcţiilor judeţene pentru agricultură, camerelor agricole, a asociaţiilor profesionale, sindicale şi patronale  - a generat o anumită stare de nervozitate şi, în acelaşi timp, a creat în piaţă destule confuzii.

Pe scurt, Legea 145/2014 stabileşte procedura de obţinere a atestatului de producător care se eliberează în termen de cinci zile de la solicitare, de către primar, cu avizul consultativ al asociaţiilor profesionale, acolo unde s-au înregistrat la unităţile administrativ-teritoriale (UAT).

De asemenea, stabileşte regimul de întocmire, eliberare şi utilizare a carnetului de comercializare, precum şi exercitarea comerţului cu produsele agricole şi, bineînţeles, sancţiunile.

Legea 145/2014 va asigura o vânzare corectă a produselor agricole prin diminuarea evaziunii fiscale, înlăturarea concurenţei neloiale şi prin creşterea competitivităţii produselor autohtone faţă de cele provenite din alte state. Totodată, va asigura o trasabilitate a produselor în piaţă, consumatorul final având acum posibilitatea să certifice provenienţa produsului pe care îl cumpără, dacă ne gândim doar la acea etichetă pe care vânzătorul trebuie să o afişeze şi care trebuie să cuprindă numele produsului, localitatea de provenienţă, data la care a fost recoltat şi, bineînţeles, preţul. De asemenea, cu carnetul de comercializare se înlătură presiunile intermediarilor şi, nu în ultimul rând, va asigura prezenţa producătorilor în cele peste 500 de pieţe din ţară, în spaţiile special amenajate şi într-un procent de minim 40 la sută”, a declarat Marius Ciprian Mihăilă, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.

Vizualizat: 2485 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Atenție, fermieri! Iată ce amenzi se dau pentru vânzarea produselor fără carnet de comercializare!

Atenție, fermieri! Iată ce amenzi se dau pentru vânzarea produselor fără carnet de comercializare!

Producătorii trebuie să știe că riscă amenzi usturătoare dacă-și vând produsele agricole fără carnet de comercializare și atestat de producător.

Daniel Constantin: Producătorii au cerut să fie protejați de intermediari prin carnetul de comercializare

Daniel Constantin: Producătorii au cerut să fie protejați de intermediari prin carnetul de comercializare

Au fost tipărite deja 380.000 de atestate de producător și 300.000 de carnete de comercializare, declară ministrul Agriculturii.

Embargo instituit de carnetul de comercializare: Crescătorii de animale nu-și pot vinde marfa

Embargo instituit de carnetul de comercializare: Crescătorii de animale nu-și pot vinde marfa

Luni e ziua "Z" pentru intrarea în vigoare a Legii piețelor. Nu s-a făcut o campanie de informare, sunt primării care nu știu ce e un carnet de comercializare, iar aceste acte nu sunt tipărite, spun fermierii.

Pro și contra carnetului de comercializare. Elimină samsarii din piețe sau e o dublă impozitare a fermierilor?

Pro și contra carnetului de comercializare. Elimină samsarii din piețe sau e o dublă impozitare a fermierilor?

Carnetul de comercializare este un document creat cu scopul eliminării samsarilor din piețe, spune ministrul Daniel Constantin. Oierii sunt convinși că e un motiv să fie dublu impozitați.

Ce trebuie să faceţi dacă pierdeţi sau distrugeţi carnetul de comercializare?

Ce trebuie să faceţi dacă pierdeţi sau distrugeţi carnetul de comercializare?

Pierderea, distrugerea sau furtul carnetului de comercializare a produselor agricole trebuie anunţate în 24 de ore la Poliţie şi la Primărie, prevede un proiect de ordin al MADR pentru aprobarea modelului carnetului de comercializare, în baza Legii 145/2014 de vânzare a produselor agricole.

Cum va arăta carnetul de comercializare a produselor agricole?

Cum va arăta carnetul de comercializare a produselor agricole?

Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea modelului carnetului de comercializare a produselor agricole, conform Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii