DISPERAREA UNUI OIER DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, nu are pășune unde să-și ducă cele 77 de vaci. Pășunea închiriată de la primăria Orăștie este pentru turma lui de 1.500 de ovine. Vacile nu mai au loc. Oierul a declarat, pentru AGROINFO, că în disperarea care l-a cuprins a anunțat Protecția Animalelor să vină să ia vacile. Oierul spune că la începutul săptămânii vine o comisie la el.
Crescătorul Romi Mariș se zbate de mai bine de doi ani să obțină un petec de pășune pentru vaci. A făcut nenumărate cereri, memorii, petiții și toate în zadar. În schimb, dacă vacile lui pasc pe pășunile din munți, unde nu prea ajunge nimeni, oierul este imediat avertizat și amenințat cu amenzi. Ciobanul are închiriată pășune de la primăria Orăștie doar pentru turma de ovine, nici suprafața aceasta nu e suficientă pentru oi, spune Romi Mariș. Primăria Orăștie i-a atribuit doar 78 de hectare în condițiile în care oierul deține o turmă de 1.500 de capete de ovine.
În 300 și ceva de ha, pasc doar 100 de bovine și 500 de ovine. Ovinele mele, în număr de aproape 1500, pasc în 78 ha; iar bovinele, aproape 80, n-am unde să le țin fiindcă primăria mi-a interzis sa intru cu ele măcar în pășunea ovinelor. Și chiar dacă mi-ar fi permis, nu ar fi avut ce sa mănânce, spune cu amărăciune crescătorul de ovine.
Este corect ca noi să avem obligații fata de stat, iar statul sa nu aibă obligații față de noi? Vă rog să faceți dreptate! Puneți-vă în locul nostru puțin. Ce să facem cu aceste animale? Eu mă văd nevoit să le donez statului român sau să le duc în munți să le mănânce urșii, măcar nu chinuie sau suferă de foame.
Ați făcut un lucru bun, ați dat banii tot la hoți. Fermierii adevărați rămân tot sclavii statului, i-a scris oierul Romi Mariș președintelui României și prim-ministrului, într-o scrisoare pe care a trimis-o la sfârșitul lunii aprilie 2020 și la care nu a primit, deocamdată, niciun răspuns. VEZI DETALII AICI: UN CIOBAN I-A SCRIS PREȘEDINTELUI: DUC ANIMALELE ÎN MUNȚI SĂ LE MĂNÂNCE URȘII! NU AM UN METRU DE PĂȘUNE!
AGROINFO, mereu alături de fermieri, mediatizează situația dramatică în care se află crescătorul de animale din Orăștie pentru ca autoritățile să-l ajute cumva pe acest fermier să nu renunțe la animale.
Săptămâna trecută, disperat că nu are unde să-și ducă vacile la pășunat, a trimis o scrisoare la Direcția pentru Agricultură Hunedoara, dar și la Protecția Animalelor.
Am depus nenumărate petiții la dvs, la Prefectură, la primărie și minister, însă nu ați rezolvat nimic. Bovinele mele tot nu au pășune. Le-am dus în pășunea montană Naia fiindcă am anunțat toate instituțiile că le duc să le mănânce urșii. Am zis că le mai păzesc câteva zile până primesc un răspuns din partea dvs. și a celorlalte instituții. L-am rugat în scris pe dl. primar (primarul orașului Orăștie n.r.) să mă ajute să le donez statului pentru că nu sunt târguri să le pot vinde. Dacă nu se rezolvă nici așa, vă rog să luați legătura cu Protecția Animalelor deoarece eu sunt nevoit să le abandonez în munți, scrie în adresa pe care a trimis-o oierul Romi Mariș din Orăștie, Hunedoara, către Direcția pentru Agricultură Hunedoara.
La puține zile de la expedierea scrisorii, oierul spune că a fost căutat de reprezentanții Protecției Animalelor Hunedoara.
M-au sunat de la Protecția Animalelor și au zis să am grijă de vaci că s-a făcut o comisie și vin acum la începutul săptămânii la mine la fermă să vadă care e situația vacilor și să mă ajute. Mi-au zis că în comisie e și cineva de la primărie și de la direcția agricolă, a declarat Romi Mariș, pentru AGROINFO.
Comisia despre care spune crescătorul de ovine va merge la ferma acestuia la începutul acestei săptămâni. Nu se știe unde i se va da oierului pășune pentru cele aproape 80 de vaci pentru că Primăria Orăștie a atribuit, se pare, toate suprafețele de pășune crescătorilor de animale. Deci, la acest moment, nu ar mai fi disponibil niciun petec de pășune. Crescătorul de ovine spune că este dispus să pășuneze în munți, la altitudine mare, unde ar fi o pășune pe care nu merge niciun crescător chiar dacă respectiva pășune este deja închiriată.