NOI PREVEDERI ZILIERI! Mai multe modificări la activitatea zilierilor au fost introduse în legislație la final de 2018, prin OUG nr. 114/2018. Printre altele, documentul limitează la trei numărul domeniilor în care pot activa persoanele care prestează muncă necalificată.
Astfel, munca necalificată cu caracter ocazional mai poate fi prestată acum in următoarele domenii:
agricultura, vânătoare si servicii anexe – diviziunea 01;
silvicultura, cu excepția exploatării forestiere – diviziunea 02;
pescuit și acvacultura – diviziunea 03.
Totodata, actul normativ stabilește că o persoană nu poate presta activități în regim zilier pentru mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate in subordinea universităților acreditate, precum și in domeniul viticol. In cazul acestora, perioada poate ajunge la 180 de zile în decursul unui an calendaristic.
Persoanele care nu vor respecta aceste perioade vor putea fi sancționate contravențional cu amenzi cuprinse între 500 si 2.000 de lei.
Până la publicarea OUG 114/2018, legislația aplicabilă zilierilor stabilea doar perioada în care o persoană poate presta munca necalificată pentru același beneficiar. Mai exact, această limită e stabilită în continuare la 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Documentul stabilește și care este perioada maximă în care poate utiliza neîntrerupt un beneficiar munca unui zilier. Astfel, potrivit documentului, un beneficiar nu poate utiliza un zilier mai mult de 25 de zile la rând, fără repaus. Dacă totuși lucrarea pentru care este folosită o persoană ce prestează munca necalificată depășește termenul de 25 de zile calendaristice, beneficiarul mai poate utiliza zilierul doar dacă incheie cu acesta un contract individual de muncă, pe perioada determinată. În caz contrar, normele în vigoare prevăd o amendă de 6.000 de lei. Anterior, in legislație nu exista o astfel de limitare.
”Restrângerea domeniilor de activitate în care se pot folosi zilieri, prin limitarea acestora la trei, respectiv agricultura, vânătoare și servicii anexe, silvicultura, cu excepția exploatări forestiere, pescuit și acvacultura, dă posibilitatea lucrătorilor care erau folosiți înainte ca zilieri să beneficieze de contracte individuale de muncă, cu toate avantajele care decurg, astfel, pentru ei, în calitate de salariați”, scrie în nota introductivă a ordonanței de urgenta.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că vor fi aduse noi modificări legislației zilierilor, până la sfârșitul lunii ianuarie 2019.