EXPORTĂM OI CA SĂ SUPRAVIEȚUIM! Un crescător de ovine din România și doi exportatori de animale vii au dat declarații la agenția de presă din Franța, France Press, despre scandalul iscat în jurul exportului de ovine vii din România. Cineva a fost interesat să provoace acest scandal, spune unul dintre exportatori. Întotdeauna a fost cald în Golf, fără îndoială, am deranjat o țară interesată de această piață, spune oierul român.
Crescătorii români de ovine își scot din cheltuielile făcute în ferme când reușesc să exporte ovine vii. Exportul de oi în țările arabe pare să fie supapa de supraviețuire a fermelor de ovine din România. În țara noastră, carnea de oaie nu are trecere, românii nu o preferă, mieii se cumpără doar de Paște, în ideea respectării unei tradiții, iar în restul anului nu se vând. Subvențiile pentru ovine sunt mici, la subvenția europeană cu o valoare mai mare, sprijinul cuplat, ajung prea puțini. Ajutorul de minimis pentru lână, plătit de la bugetul statului, chiar dacă valoarea lui s-a dublat, nu le folosește la nimic. Oierii nu au cui să vândă lâna. Or, dacă lâna nu se vinde, nu se încasează nici ajutorul de minimis. Astfel, oierilor români le rămâne o singură soluție de a supraviețui: exportul de animale vii. Țările arabe sunt interesate să cumpere oi din fermele românești.
La sfârșitul lunii iulie însă s-a iscat un scandal de proporții în jurul exportului de ovine vii din România. Comisarul european pentru sănătate și securitate alimentară, Vytenis Andriukaitis, l-a somat pe ministrul român al agriculturii, Petre Daea, să suspende un transport de 70.000 de ovine spre țările din Golful Persic, invocînd temperaturile ridicate din zona Gofului. Petre Daea a refuzat.
Bruxelles a cerut un audit asupra acestor practici ale României şi a ameninţat cu declanşarea unei proceduri în cazul în care se va constata o «încălcare sistematică» a legislaţiei europene în domeniu. Ministrul agriculturii, Petre Daea, susţine că «România respectă litera legii».
Crescătorul român de ovine, Florin Dragomir, care are o turmă de 1.500 de oi, a declarat miercuri, 7 august 2019, pentru agenția de presă France Press (AFP) că întotdeauna a fost cald în Golf și că oierii români au exportat mereu oi și nu a fost scandal. Dar acum o altă țară pare să vizeze această piață, iar sub scandalul iscat, chipurile, de temperaturile caniculare s-ar ascunde, de fapt, interese economice.
„Întotdeauna a fost cald în Golful Persic și, fără îndoială, am deranjat o țară interesată de această piață”, spune el.
"În România vindem mieii doar înainte de Paște, în restul anului îi exportăm, în special în Iordania și în Golf", a spus Florin Dragomir, crescător din județul Sibiu, unul dintre oierii cunoscuți în zonă pentru calitatea produselor.
Oierul a mai spus că exportul ajută fermele românești de ovine să supraviețuiască chiar dacă prețul pe kilogramul în viu oferit ciobanilor este unul mic, aproximativ doi euro pe kilogram. "Dar nu avem de ales pentru că suntem la mila intermediarilor", spune el.
Unul dintre marii exportatori de ovine din România, Agrozoomed, care exportă între 70.000 și 100.000 de oi pe an, suspectează, la fel, că sub întreg scandalul stau, în realitate, interese economice. "Cineva a fost interesat să provoace acest scandal. Am văzut condițiile de pe nave. Sunt foarte bune", a spus un manager Agrozoomed, pentru AFP.
O altă poziție are însă Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, care recunoaște că este nevoie de schimbări, deoarece „animalele suferă”.
"Am elaborat o lege pentru înghețarea transportului animalelor când temperaturile depășesc 30 ° C, precum și prezența obligatorie a unui medic veterinar la bord", a declarat dr. Mary Pană, președintele ACEBOP, pentru AFP. Mary Pană speră ca legea să fie adoptată în toamnă. Este urgentă, spune Mary Pană, pentru că fermierii vor fi sancționați și nu autoritățile.
În ciuda atenționărilor venite de la Bruxelles, exportul de ovine vii din România nu a fost suspendat pe timpul temepraturilor caniculare. După exportarea celor 70.000 de oi în Golful Persic, pe 31 iulie 2019, un alt vapor, încărcat cu mii de oi din fermele românești, a plecat din Portul Midia spre Libia.
Un responsabil al operatorului portuar local a declarat AFP că toate condiţiile de la bord sunt similare cu ale unui hotel de 5 stele. În realitate, întrebarea care se pune este câte oi vor supravieţui acestei călătorii, a atenționat Gabriel Păun de la asociaţia Animals International. Animals International a denunțat, în repetate rânduri, suferinţa acestor animale îmbarcate la bordul unor “nave ale morţii” şi susţine că există cazuri în care mii de oi au murit de sete ori s-au copt de vii în timpul transportului.
În ultimii doi ani, România a exportat 2 milioane de oi către Iordania, Libia şi Liban. Factura se ridică la 430 de milioane de euro în 2017, potrivit datelor Naţiunilor Unite.