Există oameni foarte bogați și în agricultură, fermieri care sunt deja de ani buni milionari în euro. Cine ar fi agricultorul român cu cea mai mare fermă din Uniunea Europeană ? Este prea puțin cunoscut, dă puține interviuri, răspunde rar la întrebări și preferă să-și conducă din umbră afacerile.
Ani mulți, cât ar număra un om într-o viață, au fost petrecuți de Constantin Duluțe în agricultură. Corect este să spunem că nu a renunțat nici acum la dragostea pentru pământ. Chiar dacă-l caracterizează discreția, se știe despre Constantin Duluțe că este cel care ar manageria cea mai mare fermă de producție vegetală din țara noastră, dar și din Uniunea Europeană, aproximativ 57.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei.
Fermierul deține societatea Agricost SRL din Insula Brăilei, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 74,6 milioane de euro și un profit net 12,8 milioane de euro. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri și al profitului, Duluțe nu ar ocupa primul loc, dacă e să ne gândim, spre exemplu, la Radu Timiș, proprietarul Cris-Tim, care ar avea o cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro. Pe de altă parte, dacă punem la socoteală suprafața imensă exploatată, fermierul este pe primul loc.
Cine e Constantin Duluțe și cum a ajuns în Insula Mare a Brăilei?
Constantin Duluțe își are rădăcinile în Cotnari, într-o familie de agricultori. În 1984 a absolvit Facultatea de Agronomie de la Iași și a fost repartizat la IAS Bârlad, unde a ocupat ani buni și funcția de director. Se spune că marele of al fermierului ar fi că a pierdut IAS Bârlad în fața unui alt fermier mare, Adrian Porumboiu. Licitația a fost câștigată de Porumboiu.
Între 1997 și 1999, Duluțe a fost director general la Direcția Agricolă Vaslui. Din 2000, a părăsit instituția statului și s-a apucat de afaceri în agricultură. La început a cumpărat doar 200 ha la Averești, pe care a plantat viță de vie și a preluat și societatea vinicolă de aici, aflată în faliment. O dată cu societatea, a devenit și stăpânul unei crame cu valoare istorică, o cramă construită în 1870. În prezent, podgoria de pe dealurile din Averești, înființată prin reconversie, se întinde pe 560 ha. Investiția e mare, 25.000 de euro pe hectarul de vie, și pentru profit trebuie multă răbdare.
Din 2004, Constantin Duluțe a început investițiile în Insula Mare a Brăilei. Compania TCE 3 Brazi avea concesionate aici, de la Administrația Domeniilor Statului, 57.000 de hectare de teren. Agricultura a început să scârțâie când TCE 3 Brazi, care a aparținut fermierului Culiță Tărâță, s-a înglodat în datorii. Compania acumulase debite de 29,2 milioane de euro. Constantin Duluțe ar fi preluat totul, teren, infrastructură, dar și pe cei 1.000 de angajați. Anul trecut, Culiță Tărâță a decedat, iar compania sa, la fel de înglodată în datorii, a fost moștenită de cei trei fii.