Adama
AGRICOVER

Cererea unică are 50 de pagini! Cum o completezi?

Publicat: 27 februarie 2016 - 08:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererea unică de plată se completează atât pentru schemele de plată din vegetal, cât și pentru cele din zootehnie. Iată instrucțiuni pentru completarea datelor de identificare ale fermierului și exploatației agricole!

Câmpurile aferente casetei gri de pe prima pagină sunt completate de către funcţionarul de la centrul judeţean/local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care primeşte formularul cererii unice de plată. Acesta, după verificarea cererii, completează şi chenarul gri de pe pagina “Angajamente şi Declaraţii” şi certifică efectuarea controlului vizual prin dată şi semnătură. Numărul, data şi ora închiderii vor fi preluate automat din aplicaţia IPA-online.

Codul unic de identificare al solicitantului din Registrul unic de identificare-RUI (element component al Sistemului Integrat de Administrare şi Control (IACS).  este atribuit o singură dată de către APIA, fiind un număr unic pentru fiecare fermier, generat de sistemul electronic de înregistrare. Acesta se va menţine în toate cererile adresate APIA sau celorlalte instituţii aflate în coordonarea sau subordonarea Ministerului Agriculturii.

DATE DE IDENTIFICARE SOLICITANT/ EXPLOATAŢIE

Fermierii PERSOANE FIZICE ŞI FORME DE ASOCIERE SIMPLĂ FĂRĂ PERSONALITATE JURIDICĂ

Completează pe pag. 1 a cererii unice de plată, în primul tabel următoarele câmpuri: numele (01)/prenumele (02) şi codul numeric personal-CNP (03).

Pentru forma de asociere/organizare simplă, fără personalitate juridică, în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, administratorul numit/desemnat înscrie în câmpul (04) denumirea formei de asociere simple şi datele sale personale în câmpurile aferente: nume (01), prenume (02) şi CNP (03).

Cod ţară şi număr pașaport (05) – completat de către solicitantul care nu are cetăţenie română, dar care utilizează teren agricol în România, astfel: codul ţării din care provine (ex. Germania–DE), urmat de numărul paşaportului.

În cazul în care fermierul nu aplică personal, ci prin intermediul unui împuternicit, acesta din urmă completează cererea unică de plată  (câmpurile 01-05) cu datele de identificare ale titularului de cerere.

Renta viageră (06a) - fermierii care beneficiază de rentă viageră bifează cu un X caseta “DA”. Beneficiarii rentei viagere pentru suprafeţele arendate/înstrăinate, conform Legii nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de plăţi pentru terenul arendat/înstrăinat. Acest teren nu face obiectul prezentei cereri de plată.

Fond mutual (06b) - fermierii care sunt membri ai unui fond mutual (organizat conform cu prevederile OUG 64/2013, privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de boli şi/sau dăunători la plante şi animale, de un incident de mediu sau alţi factori naturali, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 2/2014) bifează cu un X caseta “DA”. Fermierii care nu sunt membri ai unui fond mutual bifează cu un X caseta “NU”. Obligatorie existenţa bifei pe una din casete.

Fermierii PERSOANE JURIDICE (inclusiv cooperative agricole şi grupuri de producători) şi PFA (persoanele fizice autorizate) / ÎÎ (întreprinderea individuală) / ÎF (întreprinderea familială)

Completează pe pag.1, în al doilea tabel următoarele câmpuri: denumire exploataţie (07) – de ex: S.C. Agroind S.A., cod unic de identificare (CUI) (08) pentru societăţile înregistrate la Registrul comerţului sau Codul fiscal (CF) pentru alte societăţi, nume (09) / prenume (10) şi CNP (11) administrator.

PFA/ ÎI/ ÎF prezintă la APIA cont bancar activ, pe teritoriul României aferent formei de organizare şi înregistrare (pe CUI).  Conform art. 7 alin.1 si 2 din O.U.G. nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice autorizate-PFA, întreprinderile individuale–ÎÎ şi cele familiale-IF au obligaţia să solicite înregistrarea în Registrul comerţului şi autorizarea funcţionării înainte de începerea activităţii.

Aceste forme de organizare nu au personalitate juridică, deşi prezintă CUI. PFA sau întreprinzătorul persoană fizică titular al ÎÎ înscrie: în câmpul (07) Denumire exploataţie/ PFA/ ÎÎ/ ÎF şi CUI (08), precum şi nume (09), prenume (10) şi CNP (11) administrator / reprezentant.

Reprezentantul desemnat al IF, conform acordului de constituire, înscrie în câmpul (07) denumirea formei de organizare şi CUI-ul întreprinderii familiale (08), precum şi datele sale personale în câmpurile: nume (09), prenume (10), CNP (11). În cazul în care persoana fizică autorizată şi întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale (administratorul/reprezentantul desemnat) aplică prin intermediul unui împuternicit, acesta completează cererea unică de plată cu datele de identificare ale administratorului de drept şi prezintă delegaţia de împuternicire semnată şi ştampilată.

La câmpul 12 se completează Cod ţară şi nr. act identitate pentru administratorul persoanelor juridice cu altă cetăţenie.

Tip de organizare (13) – se completează codul corespunzator, conform tabelului nr. 2 din prezenta. PFA / ÎÎ / ÎF nu completează acest câmp.

Câmpul 14 se completează de către toţi fermierii care deţin cod CAEN înscris în certificatul de înscriere la ONRC.

Fermierii care deţin cod CAEN din care rezultă că desfãșoarã activitate agricolă, prevăzută în Anexa la Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007, privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, cu modificările şi completările ulterioare, la Diviziunea 01, Grupele 011 – 016 sunt fermieri activi, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din OUG 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

SEDIUL SOCIAL AL SOCIETĂŢII / ADRESA DE DOMICILIU

Persoanele fizice completează adresa domiciliului stabil, iar cele juridice adresa sediului social al societăţii: câmpurile (15) - (25). În câmpul 16.1 se completează oraş sau comună iar în câmpul 16.2 se completează şi satul dacă este cazul.

SEDIUL EXPLOATAŢIEI/GOSPODĂRIEI (câmpurile 26-36) Sediul exploataţiei/gospodăriei este locul de deţinere a animalelor şi/sau a celorlalte mijloace de producţie (spaţii de depozitare, utilaje agricole, depozit de carburanţi, depozite de îngrăşăminte chimice, etc.). Se completează de către beneficiarii al căror sediu al exploataţiei/gospodăriei este diferit de sediul social al societăţii sau de adresa de domiciliu.
În câmpul 27.1 se completează oraş sau comună, iar în câmpul 27.2 se completează şi satul dacă este cazul.

COORDONATE BANCARE (câmpurile 37 – 39)

ÎMPUTERNICIT (pentru cazurile în care cererea este depusă prin împuternicit):
În câmpurile 40-43 se completează numele şi prenumele, CNP-ul, numărul şi data împuternicirii/procurii notariale ale persoanei împuternicite de către titular să depună cererea unică de plată în numele solicitantului de plată.

Click aici pentru a descarca formularul!

 

Vizualizat: 3637 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Adeverinţe gratuite pentru fermieri! Ce se modifică la cererea subvenţiilor?

Adeverinţe gratuite pentru fermieri! Ce se modifică la cererea subvenţiilor?

Primăriile vor fi obligate, prin lege, să elibereze fermierilor adeverinţe pentru subvenţii, chiar dacă aceştia au datorii la bugetul local. De asemenea, veterinarii vor elibera gratuit adeverinţele pentru crescătorii de animale care solicită sprijin de la APIA.

Ce spune șeful MADR despre cererea unică pe 2016 și plățile pe 2015?

Ce spune șeful MADR despre cererea unică pe 2016 și plățile pe 2015?

Primirea cererilor unice pentru schemele de plăți directe pe 2016 ar putea începe pe 1 martie, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Pentru subvențiile pe suprafață restante din 2015, Irimescu afirmă că se fac eforturi ca plățile să poată începe mai repede. Dar consorțiul SIVECO-Teamnet a dat ca termen pentru finalizarea modulului de plăți data de 8 aprilie.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Atenție, apicultori! Termen 31 decembrie 2024!

Atenție, apicultori! Termen 31 decembrie 2024!

21 noiembrie 2024 - 13:20

Apicultorii sunt obligați să transmită la Agenția Națională pentru Zootehnie, prin oficiile acesteia din teritoriu, numărul de stupi cu familiile de albine pentru iernat. Termenul limită este 31 decembrie.

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

21 noiembrie 2024 - 12:54

O nouă subvenție este pregătită pentru crescătorii de ovine cu un cuantum de 60 euro/ovină, dar nu mai mult de 42.000 de euro pentru un beneficiar. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Agriculturii, după o întâlnire pe care a avut-o ministrul agriculturii Florin Barbu cu oierii. 

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Tânără fermieră, ajutor de 50.000 euro!

Tânără fermieră, ajutor de 50.000 euro!

20 noiembrie 2024 - 18:59

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) o dă exemplu pe tânăra fermieră Nela Nicoleta Caloian care a investit bine ajutorul de 50.000 de euro încasat din fonduri europene.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La plimbare cu soţia

La plimbare cu soţia
Când ies la plimbare în oraş cu soţia mea, mereu o ţin de mână... Detalii