Adama
Vinasa Rompak

Ce să faci în AJUN de Crăciun pentru noroc și sănătate. Tradiții și obiceiuri pentru bunăstare

Publicat: 24 decembrie 2024 - 04:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ajunul Crăciunului este celebrat pe 24 decembrie, fiind una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin. Ajunul marchează ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Ziua aceasta este însoțită de multe tradiții și obiceiuri, păstrate din generație în generație, incluzând deopotrivă superstiții care, conform credințelor populare, aduc noroc și bunăstare în anul care urmează.

Astfel, Ajunul Crăciunului coincide cu ultima zi de post, fapt care înseamnă că masa de 24 decembrie este formată doar din bucate de post. Potrivit tradiției, nimeni nu trebuie să mănânce în această zi până la ivirea primei stele de pe cer, simbolizând steaua care i-a călăuzit pe magi spre Betleem. Este crezut că respectarea acestui obicei garantează sănătate, prosperitate, dar și un an plin de realizări.

De asemenea, Ajunul este și ziua în care gospodinele își termină pregătirile de Crăciun. Printre preparatele specific acestei perioade se numără colacii, turtele („scutecele Domnului”), dar și covrigii.

traditii la noi_b

De precizat este că colacii au o semnificație aparte în tradiția românească, fiind destinați colindătorilor adulți și celor din familie. Ei sunt asociați simbolic cu îngrijirea oferită Maicii Domnului la nașterea pruncului Iisus. De asemenea, turtele sunt presărate cu zahăr pisat, nucă sau semințe de cânepă, fiind așeazate pe masa festivă, alături de vin roșu, prune fierte și alte bucate de post. Masa, decorate și așeazată în fața icoanei, devinde un spațiu sacru, binecuvântat de preot în seara de Ajun.

Colindatul în Ajun
Totodată, colindatul este unul dintre cele mai vechi și mai iubite obiceiuri din Ajun. Copiii pornesc primii la colindat în dimineața zilei de 24 decembrie. Ei sunt răsplătiți cu mere, nuci, covrigi și turte. Pe măsură ce se apropie seara, colindătorii mai mari, chiar și flăcăii satului, aduc vestea Nașterii Domnului prin cântece tradiționale. Ei sunt primiți cu colaci, dar și alte daruri de post, menținând vie tradiția de a dărui și de a celebra sărbătoaera în comunitate.

Tradiții și superstiții de Ajun
Fără doar și poate, Ajunul este și o zi în care se respectă numeroase superstiții. Spre exemplu, se spune că fetele nemăritate pot să influențeze soarta și să grăbească venirea pețitorilor dacă preptul este convins să stea pe laiță și să guste din bucate. De asemenea, gospodarii trebuie să aducă acasă toate obiectele împrumutate, considerându-se că lipsa acestora aduce ghinion.

Alte supersitiții implică utilizarea simbolică a alimentelor. După ce aluatul pentru colaci este gata, gospodinele merg în grădină și șoptesc: „măr, rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele”, sperând astfel la o recoltă bogată. În același ton, atunci când cuptorul este plin cu pâine, se rostește o rugăciune ca și pomii din livezi să fie la fel de roditori.

Un alt obicei presupune verificarea sănătății prin tăierea unui măr. Astfel, un fruct fără defecte prevestește un an fără probleme, în vreme ce un măr viermănos este considerat semn rău. Cei care doresc să atragă norocul în anul care vine și-l spală pe față cu apă înviorată cu o nucă și un bănuț.

Sfințirea mesei din Ajun este un moment central al zilei. Astfel, preotul, însoțit de dascăli, binecuvântează gospodăria, gustă din bucate și ia cu el daruri simbolice precum colaci și vin. Ritualul acesta vechi este un symbol al comunicării dintre oameni și divinitate, întruchipând bucuria și recunoștința pentru darurile primite.

Peste toate, Ajunul marchează apogeul postul Crăciunului, care durează circa șase săptămâni. Odată cu prima zi de Crăciun, postul se încheie, iar mesele abundă de bunătăți tradiționale: sarmale, cozonaci, cârnați și fripturi pregătite din carnea proaspătă a porcului sacrificat de Ignat. (gândul.ro)

Vizualizat: 422 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

De la 1 ianuarie 2025: Subvenție APIA de 1.000 euro/ha, eliminată condiție de eligibilitate!

De la 1 ianuarie 2025: Subvenție APIA de 1.000 euro/ha, eliminată condiție de eligibilitate!

07 ianuarie 2025 - 07:01

De la 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare modificarea făcută în Planul Național Strategic 2023-2027 la subvenția APIA PD-16 Sprijin cuplat pentru venit. Una dintre condițiile de eligibilitate a fost eliminată, conform celei mai recente versiuni a PNS, versiunea 7.1 aprobată.

Subvenții APIA pe cap vacă de lapte pentru 2025!

Subvenții APIA pe cap vacă de lapte pentru 2025!

07 ianuarie 2025 - 06:33

Crescătorii de vaci de lapte beneficiază anul acesta de o serie de subvenții APIA și ajutoare derulate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Lista este inclusă în Planul Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1, aprobată.

Sf. Ioan Botezătorul - tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pe 7 ianuarie să fii ferit de boli tot anul

Sf. Ioan Botezătorul - tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pe 7 ianuarie să fii ferit de boli tot anul

06 ianuarie 2025 - 20:53

Pe 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ioan se încheie perioada sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie. Cu prilejul acestei sărbători, în funcție de regiunea în care trăiesc, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Crește în 2025 suma pentru plăți directe APIA cap animal și hectar!

Crește în 2025 suma pentru plăți directe APIA cap animal și hectar!

06 ianuarie 2025 - 08:19

Bugetul alocat anul acesta, în 2025, pentru plata subvențiilor APIA pe hectar și pe cap animal este mai mare prin comparație cu suma alocată în 2024, conform Regulamentului UE 2021/2115 al Parlamentului European și Consiliului.

Lista subvențiilor APIA pe 2025 pentru crescătorii de bovine carne!

Lista subvențiilor APIA pe 2025 pentru crescătorii de bovine carne!

06 ianuarie 2025 - 07:01

Subvențiile APIA pe cap de bovină și ajutoarele europene de care pot beneficia anul acesta, în 2025, crescătorii de bovine carne sunt precizate în cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1 aprobată.

Subvenții pentru crescătorii de oi/capre pentru anul 2025!

Subvenții pentru crescătorii de oi/capre pentru anul 2025!

06 ianuarie 2025 - 06:33

Cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic include lista subvențiilor APIA și a altor ajutoare europene de care beneficiază crescătorii de oi și capre.

Din 2025! GAEC 7: Rotația culturilor pe teren arabil! Derogări!

Din 2025! GAEC 7: Rotația culturilor pe teren arabil! Derogări!

05 ianuarie 2025 - 19:02

Se aplică o rotație a culturilor pe terenul arabil cel puțin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă, precizează cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, documentul care stă la baza tuturor plăților din agricultură și dezvoltare rurală. Respectarea standardului garantează încasarea subvențiilor pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Anul 2025 începe bine pentru fermieri!

Anul 2025 începe bine pentru fermieri!

05 ianuarie 2025 - 17:58

Anul începe bine pentru fermieri. După un decembrie ploios, rezerva de apă din sol s-a refăcut. În acest moment, nicio zonă din țară nu se mai confruntă cu secetă pedologică, după cum arată măsurătorile meteo.

Cum crește anul ăsta subvenția APIA pe cap animal!

Cum crește anul ăsta subvenția APIA pe cap animal!

05 ianuarie 2025 - 10:38

Crescătorii de animale din România beneficiază și anul acesta, în 2025, de sprijinul cuplat pentru venit, SCV. Este o subvenție europeană al cărui cuantum rămâne cel mai mare din zootehnie. Valoarea pe cap animal ar putea crește în anul 2025 prin comparație cu anul 2024 dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va stabili cuantumul unitar planificat pentru plată și nu cel minim.

Boboteaza: Tradiții, obiceiuri, superstiții!

Boboteaza: Tradiții, obiceiuri, superstiții!

05 ianuarie 2025 - 09:33

În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli. Totuşi, dacă stropirea cu agheasmă este permisă, nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele”, potrivit superstiţiilor din popor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii