Adama
AGRICOVER

Ce profit au avut în 2014 principalii traderi de cereale?

Publicat: 01 septembrie 2015 - 17:09
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

De 19 ani încoace, prețul cerealelor pe piața din România oscilează în funcție de strategiile traderilor. Anul agricol 2014 a înregistrat o producție uriașă: 21 milioane tone de cereale, a treia cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani! Cu toate acestea, principalii traderi au declarat că au încheiat fără profit anul fiscal.

Traderii puternici din piața românească sunt, de fapt, filialele unor companii care fac jocurile pe piața mondială a cerealelor. Ce i-a atras la țara noastră? Nu avem producții record la hectar, dar avem cele mai mari suprafețe însămânțate. Odată conectată la comerțul internațional cu cereale, România a urcat pe locul trei în clasamentul european al țărilor exportatoare de cereale, după Franța și Germania. Cantitățile cele mai mari sunt la grâu, urmat de orz și porumb. Portul Constanța ne permite să exportăm către Orientul Mijlociu, nordul Africii și chiar Orientul Îndepărtat. Anul 2014 ar fi trebuit să fie profitabil pentru comercianții de cereale. Ministerul Agriculturii a comunicat următoarele producții: grâu -7,5 milioane tone (cultivat pe o suprafață de 2,1 milioane ha); porumb – 11,8 milioane tone (cultivat pe 2,5 milioane ha); orz și orzoaică – 1,7 milioane tone. Un total de 21 de milioane de tone de cereale. Din această cantitate, 2 milioane de tone ar fi fost exportată de traderi. Și totuși, cifrele financiare raportate arată că aceștia au fost pe minus la capitolul profit. Iată doi dintre jucătorii importanți de pe piața cerealelor!

Trader american cu minus profit

Cargill Agricultura SRL este parte a grupului american Cargill. Compania funcționează de 150 de ani și a ajuns la 153.000 de angajați în 67 de țări. Compania se ocupă de mai multe linii de afaceri, de la comercializarea cerealelor până la furnizarea de energie și gaze naturale, transporturi și industria metalelor. Cargill SUA a  înregistrat, în primul trimestru al anului trecut, venituri nete de  571 milioane de dolari. Pe anul acesta, compania susține că a raportat deja pe primul trimestru, până la 31 august, venituri nete de 425 milioane de dolari, în scădere cu 26% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deși primul trimestru din acest an nu a fost la fel de puternic ca anul trecut, am avut domenii în care am făcut performanță. Sunt optimist cu privire la oportunități. Culturile mari din acest an, nu doar în America de Nord, la nivel mondial vor spori siguranța alimentară, după mai mulți ani în care au fost afectate de fenomenele meteo, spune David MacLennan, președintele Cargill.

Pe întreg anul fiscal 2014, Cargill a câștigat 1,87 miliarde de dolari, în scădere cu 19% față de 2013 când câștigul s-a cifrat la 2,31 miliarde de dolari. Veniturile totale pe 2014 au fost de 134,9 miliarde de dolari, în scădere cu un procent. Fluxul de numerar din operațiuni (cash flow) a totalizat 3,77 miliarde de dolari, în scădere cu 12% față de 4,27 miliarde dolari, cât a fost în 2013.  Cifrele sunt furnizate chiar de companie.

cargill-romania_b

Cargill activează în țara noastră din 1996. Are sediul central în capitală, 19 locații în țară și 600 de angajați.  În România, Cargill se ocupă de comercializarea de cereale, semințe oleaginoase, șrot de soia, distribuția de semințe, pesticide și îngrășăminte, servicii de depozitare în silozuri, producerea și vânzarea de nutrețuri pentru animale, distribuția de îndulcitori și amidon industrial. Deține 40 de silozuri în Brăila, Călărași, Mehedinți, Olt. În Portul Constanța, compania are un siloz cu o capacitate de 50.000 de tone, achiziționat în 2008.

Care sunt cifrele financiare din ultimii doi ani?

                          Anul 2014
Cifra de afaceri                       Profit                      
519.012.593 euro                 -19.906.072 euro

                           Anul 2013
Cifra de afaceri                       Profit                     
537.743.093 euro                 - 7.166.825 euro


Trader de cereale și fabricant de ulei

Bunge, o altă companie importantă din zona agribusiness, a fost fondată în 1818, în Amsterdam,  Olanda. Deși nu este de dimensiunea companiei Cargill, are filiale în 40 de țări35.000 de angajați și operează comerț cu milioane de tone de cereale pe an pe șase continente. În România, Bunge a intrat în 2002 când a cumpărat de la Agricover fabrica de ulei din Buzău. În țara noastră, compania a devenit lider prin creșterea constantă a celor două mărci de ulei din portofoliu, Floriol si Unisol. Bunge Prio, cum se numește divizia de ulei, deține două fabrici de ulei vegetal și una de bio-diesel. Bunge Prio are capacitatea de a prelucra un milion de tone de semințe oleaginoase. Bunge România are în proprietate silozuri în Brăila, Iași, Bihor, la 15 km depărtare de Ungaria, Călărași, cu capacități de stocare de la 20.000 de tone până la 60.000 de tone.

Ce profit a avut Bunge România în ultimii doi ani?

                               Anul 2014
Cifra de afaceri                        Profit
280.686.146 euro                   -14.094.592 euro

                            Anul 2013
Cifra de afaceri                          Profit
290.167.558 euro                      -29.486.747 euro


Anul acesta, traderii de cereale nu pot spera că vor avea parte de o producție de cereale atât de generoasă cum a fost în 2014. (Surse: Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor, RisCo, portal de monitorizare financiară, Cargill, Bunge)

 

Vizualizat: 4816 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Producătorii agricoli au încercat să negocieze prețurile cu traderii!

Producătorii agricoli au încercat să negocieze prețurile cu traderii!

Daniel Constantin le-a intermediat o întâlnire la MADR fermierilor din producția vegetală și traderilor. Scopul a fost negocierea prețurilor la cereale. În bazinul Mării Negre sunt cele mai mici prețuri din UE, spun fermierii.

 

Principalii traderi globali de cereale vor avea un nou competitor pe piaţa de agribusiness

Principalii traderi globali de cereale vor avea un nou competitor pe piaţa de agribusiness

Cel mai mare trader de cereale din China, COFCO, se pregăteşte să devină un competitor important pentru cei patru giganţi globali de pe piaţa de agribusiness: ADM, Bunge, Cargill şi Louis Dreyfus.

Cargill şi TTS dublează capacitatea de depozitare a terminalului de cereale Canopus de la Constanța

Cargill şi TTS dublează capacitatea de depozitare a terminalului de cereale Canopus de la Constanța

Cargill și Transport Trade Services (TTS) au finalizat proiectul de investiții de 15 milioane de euro în terminalul pentru cereale Canopus Star din Portul Constanța. Investiția, lansată în iulie 2013, crește capacitatea operațională a terminalului pentru cereale de la 50.000 de tone la 110.000 tone. 

Vasile Varvaroi, noul director General al Cargill România

Vasile Varvaroi, noul director General al Cargill România

Cargill îl numește pe Vasile Varvaroi în poziţia de Director General în România, mandatul acestuia urmând să înceapă de la 1 iunie 2014. 

Cargill sprijină reabilitarea Dispensarului Uman din Comuna Independenţa, Călăraşi

Cargill sprijină reabilitarea Dispensarului Uman din Comuna Independenţa, Călăraşi

La finalul anului 2013, Cargill a reabilitat Dispensarul Uman din Comuna Independenţa, judeţul Călărasi, cu sprijinul autorităţilor locale şi a partenerului local Agrozootehnica Independenţa.

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Adrian Havrici
|
10. 13, 2015. Tuesday 08:56

Oare statul incaseaza la aceste firme 3%din cifra de afaceri daca au profit pe minus ?Sau platesc numai fraierii acesta cota.

1.
Valentin123
|
09. 02, 2015. Wednesday 18:28

Pai daca nu au profit.... sa le inchida. Ca sa nu mai dea bani din buzunar...saracii...

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii