Timp de două zile, ministrul Agriculturii a fost cu caravana PNDR în patru localități din județul Arad. Șeful Agriculturii românești a recrutat noi membri în Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală pentru formarea unui lanț de comunicare eficient între capitală și fermierii din țară.
Din instantaneele postate conștiincios pe pagina de socializare a Ministerului Agriculturii cu turneul din vestul țării, la întâlnirile cu Daniel Constantin, în fiecare comună, s-au strâns notabilitățile. Adică, de la preotul satului până la directorul școlii. Nu în fiecare zi calcă un ministru prin sat. Daniel Constantin le-a prezentat fermierilor avantajele accesării fondurilor europene, le-a spus și la ei acasă că avem la dispoziție 9,5 miliarde de euro pe noul PNDR. Agricultorii ar trebui să profite și să acceseze fondurile europene și, implicit, agricultura ar prinde avânt. Fermierilor le-a fost dat să audă și promisiuni. Prețul laptelui în continuă scădere și faptul că fermierii nu mai au unde să livreze laptele vor face obiectul unei analize inițiată de Ministerul Agriculturii. Dar, până la analizarea cauzelor și combaterea efectelor dispariției cotelor de lapte, ministrul a încercat să-i liniștească pe crescătorii de vaci reamintindu-le că din 2015 li se oferă sprijinul cuplat de producție.
Avem un instrument la îndemână pe care l-am creat în 2015 - plată cuplată - şi pentru care au aplicat fermierii încă din această primăvară, atunci când au depus cererile pentru plată la APIA. Dacă anul trecut au avut un sprijin de 500 lei/cap de animal plus 120 de lei /tona de lapte livrată la unităţile de procesare a laptelui, fermierii vor primi acum în plus de la bugetul de stat, pentru fiecare animal în exploataţiile în care sunt între 10 şi 250 de capete, câte 250 de euro, sumă care va creşte până în anul 2020.
Ce i-a sfătuit șeful Agriculturii pe fermieri? Să se unească în asociații, în cooperative, să deschidă centre de colectare și procesare. Să aibă propriile grupuri de producători, propriile cooperative și să comercializeze în comun producția. Ministrul a fost însoțit de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și Eugen David Popescu, directorul AFIR. Secretarul de stat a întărit spusele șefului. Adică, fermierii ar fi avantajaţi dacă s-ar asocia și ar forma cooperative.
Aici trebuie să facem muncă de lămurire, să convingem oamenii că prin constituirea de cooperative moderne ei nu îşi pierd proprietatea, ei stau fiecare independenţi şi lucrează în fermele lor. Nu fac decât să îşi cumpere inputurile în comun, să îşi cumpere utilajele cu care să-şi lucreze terenurile în comun, sau să cumpere utilajul cu care să-şi desfăşoare activităţile zootehnice în comun şi în acelaşi timp să-şi comercializeze produsele în comun. Pe lângă comercializare, noi introducem un nou pas, respectiv să-şi proceseze producţia în comun şi să vândă materie procesată, adică produse cu înaltă valoare adăugată care să le aducă şi un profit mult mai mare, asta fiind ceea ce încercăm să-i convingem pe oameni, a declarat George Turtoi pentru Agerpres. Caravana PNDR a strâns mai multe adeziuni și urmează să fie selectați noii membrii RNDR în funcție de reprezentativitate.
Ministrul Agriculturii a vizitat două proiecte ridicate pe bani europeni și este plăcut impresionat. Fabrica de produse lactate Cris Sib Lacto din Socodor, o importantă investiţie prin PNDR şi vorbim de o finanţare de 905.576 euro. Este prima şi singura fabrica din ţară care aparţine unor crescători de oi şi îi felicit pe iniţiatorii acestui proiect, pe cei 16 crescători de ovine care au înţeles că este nevoie de asociere între micii fermieri pentru a accede mai uşor pe piaţă, pentru a avea o putere mai mare de negociere. Am aflat că, în prezent, fabrica procesează 15.000 litri de lapte pe zi, iar fermierii deţin în total 30.000 de oi. Este o poveste de succes şi îi încurajez şi pe alţi crescători de ovine să le urmeze exemplul!
Un alt proiect vizitat de șeful Agriculturii a fost Construire silozuri cereale, ridicat în localitatea Șagu din Arad. SC Flora Arno a investit în spații de depozitare pentru cereale 301.133 euro, obținuți prin PNDR. Ferma deține și lucrează în arendă peste 700 ha.