Adama
AGRICOVER

CE A DESCOPERIT COMISIA EUROPEANĂ despre PESTA PORCINĂ AFRICANĂ din ROMÂNIA!

Publicat: 28 februarie 2019 - 15:58
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL! Comisia Europeană a cerut Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) să facă o analiză asupra ultimelor evenimente generate de virusul Pestei Porcina Africane în România. De ce a cerut acest lucru Comisia Europeană?

Comisia Europeană a observat că această boală fără leac și care a provocat dezastru în fermele din țara noastră, a atacat în România mai ales fermele, exploatațiile mari de sute sau mii de capete de porci, și, în mod ciudat, a ocolit mistreții.

Comisia Europeană a solicitat EFSA realizarea unei analize asupra ultimelor evenimente generate de PPA, în special cu privire la situația specifică din România. Aceasta, deoarece evoluția acestei boli în România, începând cu iunie 2018, a evidențiat un nou model, și anume o infecție concentrată asupra exploatațiilor de porci domestici, de orice dimensiune, cu puține manifestări raportate la mistreți, se spune într-un comunicat transmis pentru AGROINFO de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În urma acestei observații a Comisiei Europene, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) colaborează  acum cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) în cadrul unui proiect care își propune să identifice factorii de risc cu rol în apariția, răspândirea și evoluția pestei porcine africane în România.

Proiectul va lua forma unui GRANT cu finanțare din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) cu o valoare de 40.000 de euro, cu posibilitatea de suplimentare.

În acest sens, în perioada 20 – 21 februarie, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), reprezentanții ai EFSA, ai grupului permanent Animal Health and Welfare – African Swine Fever (AHAW- ASF) al EFSA dar și cu epidemiologi și statisticieni din Danemarca.

Proiectul își propune să perfecționeze, pe baza experinței și a datelor concrete care vor fi obținute în urma desfășurării acestui proiect, setul de măsuri pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane (PPA).

Se va realiza o analiză a datelor epidemiologice privind PPA din România (în special de la exploatațiile de porcine domestice) afectate de boală, care va include o analiză a tiparelor temporale și spațiale ale PPA la mistreți cu scopul de a identifica modelele (intervalele și viteza) de transmitere și, de asemenea, introducerea virusului în diferite tipuri de exploatații de porcine domestice.
Această analiză urmărește identificarea factorilor de risc implicați în apariția, răspândirea și persistența virusului PPA la populația de mistreți, dar și în interfața domestic/sălbatic, în vederea consolidării biosecurității și a altor măsuri de reducere a riscurilor.

Toate aceste activități, desfășurate în strânsă colaborare cu România și în cadrul unui grup de lucru permanent al EFSA pentru PPA, includ organizarea și executarea unui studiu de caz-control în exploatațiile de porcine domestice din țara noastră pentru a identifica și analiza factorii potențiali de risc care joacă un rol în apariția, răspândirea și persistența PPA în România.

Totodată, s-a discutat posibilitatea montării de capcane pentru insecte și testarea acestora pentru PPA, în cadrul unui alt proiect gestionat de EFSA în colaborare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) și Rețeaua europeană de partajare a datelor privind distribuția geografică a vectorilor artropode, care transmit agenți ai bolilor la oameni și animale (European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors, transmitting human and animal disease agents – VectorNet) .

Rezultatele astfel obținute vor fi puse la dispoziția statelor membre sau statelor terțe din Europa în care evoluează PPA pentru a facilita lupta împotriva acestei boli.

Potrivit informațiilor furnizate de ANSVSA, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 284 localități din 20 de județe, cu un număr de 1.071 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.355 de porci afectați de boală și există 1078 cazuri la mistreți.



Vizualizat: 24061 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Eus
|
03. 02, 2019. Saturday 11:31
Pentru ca sunt interese ca la mistreti sa nu se spuna ca a aparut boalal loop
1.
Mircea Cenan
|
03. 01, 2019. Friday 11:52
Cred ca aparitia bolii in Romania nu este intamplatoare. Cineva care ne dorea binele a exportat carne infectata la noi.Pentru oameni boala nu este periculoasa dar consumand carnea am devenit noi agenti de raspandire a ei.Nefiind afectati nu ne-am dat seama cum s-a procedat si am presupus ca mistretii au adus boala.Atata timp cat nu vom verifica tot eea ce intra in tara sa nu ne miram ca patim asemenea lucruri,mai ales ca avem multi concurenti si "PRIETENI" care pot si vor sa ne scoata din joc.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii