La nivelul Uniunii Europene, comerțul cu produsele pentru protecţia plantelor este estimat la 11 miliarde euro/an, din care 10% este considerat a fi ilegal. Avantajele unui astfel de comerţ ilicit nu sunt doar cele financiare. Pesticidele ilegale sunt mai ușor de transportat și mai dificil de detectat decât drogurile iar șansele "traficanţilor" de a fi prinși sunt mai mici.
În același timp, cererea este mare, deși aceste produse pot fi periculoase pentru mediu, unii fermieri le folosesc şi pentru că acestea costă mai puțin. „În China puteți cumpăra produsul între 15 și 20 euro pe litru, iar în Europa se poate vinde între 80 și 100 euro/litru. Dacă includeți costurile de transport și de ambalare, faceți un profit de 50 de euro pe litru”, a declarat Rien van Diesen, expert în serviciul de poliție Europol, pentru revista Knack.
În ultimii cinci ani, Agenției federală de securitate alimentară din Belgia a interceptat 20 de expediţii de pesticide ilegale între Anvers și Aeroportul din Bruxelles.
Portul Anvers (Belgia), al doilea cel mai mare port ca mărime din Europa după Rotterdam, are de mult reputația de a fi un hub important pentru traficul de droguri ilegale. Acum, potrivit unei investigații a unui consorțiu internațional de jurnaliști, portul devine, de asemenea, una dintre legăturile vitale în traficul ilegal de pesticide.
Potrivit unui articol apărut în "The Brussels Times", în prezent parchetul orașului se ocupă de trei cazuri privind comerțul ilegal cu pesticide.
Potrivit autoritățiilor vamale, 80% din pesticidele care intră prin Anvers sunt destinate altor state membre UE, ceea ce face din Anvers un hub internațional pentru pesticidele legale și ilegale deopotrivă.
Potrivit Europol, comerțul este împărțit între grupuri de criminalitate organizată și amatori oportunişti.
Ancheta a fost realizată de un grup internațional de jurnaliști condus de Investigative Reporting Danemarca și care include revista Knack din Polonia, dar şi alte publicaţii din Slovenia, Italia, Olanda, Germania și SUA, precum și de către membrii Organizației de Raportare a Criminalității Organizate și a Corupției, proiect care operează în Europa de Est, Asia Centrală și America Centrală.
În România, piaţa produselor de protecţia plantelor este estimată la cca. 500 milioane euro, iar la nivel global aceasta se ridică la peste 60 miliarde euro.