Unii dintre producătorii de cartofi din Harghita sunt nevoiţi să îşi hrănească animalele cu recolta nevândută din anul 2014. Deşi au sperat că se va redresa, preţul kilogramului de cartofi este, în continuare, foarte redus.
Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, este pentru prima dată în ultimii ani când preţul a rămas constant, din toamnă şi până în prezent, şi s-a situat între 38 şi 45 bani/ kilogram, „în funcţie de calitate şi de soi”.
Acesta a explicat că, deşi a existat o speranţă că preţul va urca în primăvară, din păcate „producătorii au rămas doar cu speranţa”.
Acesta a precizat că se înregistrează o uşoară creştere a vânzărilor, după intrarea în Postul Paştelui, dar preţul a rămas neschimbat şi este puţin probabil să mai crească.
Torok Jeno a precizat că producătorii mari, care se află în apropierea căilor de acces, au vândut mare parte din recoltă, dar cei mici, din localităţile mai îndepărtate, mai au în depozite şi jumătate din producţia anului trecut, iar unii dintre ei vor fi nevoiţi să hrănească animalele cu cartofii nevânduţi. Din acest motiv, unii dintre producătorii de cartofi nu vor scoate niciun profit în urma recoltei de anul trecut, iar mulţi vor ieşi în pierdere.
Producătorii cer reducerea TVA cu 9 % în sector
Cultivatorii de cartofi doresc ca produsul lor să fie inclus pe lista alimentelor la care TVA să fie redus cu 9%. Aceştia au iniţiat deja demersuri la Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii. „Cea mai mare problemă a fermierilor care produc cartofi este cea economică. Preţul cartofului este sub cel de producţie, fermierul fiind obligat să vândă cu 0,35-0,40 de bani un kg, iar preţul de producţie este de 0,55 de bani. Trebuie un sprijin substanţial, şi când spun sprijin substanţial mă refer la decizia care este acum în discuţie publică pentru noul Cod Fiscal privind reducerea cu 9% a TVA la o serie de alimente, iar noi dorim ca şi cartoful să fie inclus pe această listă. Am făcut demersuri la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Agriculturii şi sperăm ca din anul 2016 acest lucru să se întâmple. Dorim imperios acest lucru şi în felul acesta evaziunea fiscală care se întâmplă şi este vizibilă va fi descurajată. TVA de 24% ca în prezent este copleşitor şi imposibil de suportat. Sunt fermieri care vor să renunţe la această cultură sau să-şi reducă substanţial suprafeţele şi ar fi păcat să se întâmple acest lucru având în vedere că a doua pâine a ţării este cartoful şi până la urmă este o problemă socială”, a declarat pentru Agerpres Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România (FNCR).