INFORMAȚII CARE VĂ AJUTĂ SĂ VĂ REZOLVAȚI PROBLEMELE! Președinta Camerei Notarilor Publici București, Laura Badiu, vă explică în detaliu cum să procedați pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole moștenite, chiar dacă nu sunt în țară toți moștenitorii sau chiar dacă unul dintre moștenitori nu este de găsit.
Laura Badiu a explicat în amănunt, pentru TVR 1, Viața Satului, cum trebuie să procedați dacă vreți să beneficiați de cadastru gratuit pentru un teren agricol pe care l-ați moștenit și nu sunt în țară toți moștenitorii sau unul dintre moștenitori este de negăsit.
După ce se termină măsurarea terenului făcută de inginerul cadastrist la nivelul primăriilor locale, această lucrare pornește spre registrul de carte funciară. Dacă însă proprietarul care a fost declarat ca find cel care are în proprietate bunul este decedat, actele trebuie să plece la notar pentru a dezbate moștenirea. Ce înseamnă moștenire? Înseamnă că, dacă o persoană a decedat, trebuie să căutăm rudele ei sau moștenitorii testamentari pentru a transmite averea de pe numele celui decedat pe numele celor în viață.
Să zicem că a decedat o persoană, are un teren agricol, pe raza localității Mănăstirea din Călărași (președinta notarilor publici a dat un exemplu de localitate la întâmplare n.r.). Dacă această persoană decedată are trei copii, acei trei copii trebuie să se prezinte la notar să facă moștenirea. Dacă unul dintre copii lucrează în străinătate, de exemplu, problema se pune cum va putea acela care lucrează în Italia, să facă actele în țară, la notarul din România.
Se poate rezolva în felul următor: există o procură sau o împuternicire pe care poți să o faci la Consulatul României din localitatea unde te afli sau la un notar din localitatea unde te afli. O astfel de procură se dă, de exemplu, pentru un frate care este în localitatea din România și care poate merge la notariat. Procura este relativ necostisitoare din punct de vedere al prețului și se emite de persoana care este în străinătate. Noi, notarii, putem să vă dăm de aici, din România, și consultații și putem să vă redactăm și procura, astfel încât persoana care locuiește în străinătate să nu mai meargă să se interseze la diverse instituții. Omul merge cu modelul nostru de act la Consulat, efectuează autentificarea, iar acest act se trimite în țară și cu el se poate rezolva moștenirea ca și cum acea persoană ar fi în fața notarului, spune Laura Badiu.
Dacă unul dintre frați, moștenitori, este de negăsit, ori este plecat în străinătate, ori este în țară, dar rudele lui nu-i cunosc adresa de domiciliu și nu știu cum să dea de el, cum trebuie să procedați?
Îi veți explica notarului public care va face niște proceduri speciale de publicitate prin mica publicitate și pe site-ul instituțiilor noastre. Avem asemenea instrumente legale la dispoziție, avem instrumente legale cu care să rezolvăm moștenirile în funcție de particularitățile concrete ale fiecărei familii. Cu o singură condiție: să vă prezentați la notar și să-i povestiți istoria dumneavoastră, explică președinta Camerei Notarilor Publici.
Să presupunem că fratele de negăsit, rătăcit, apare după 10 ani și își revendică dreptul la moștenire.
Nici aceasta nu este o problemă. Există o procedură specială pe calea instanței de judecată de repunere în termen. De exemplu, am fost plecată în America, nu am știut că mama mea a murit, nu am venit în țară timp de 10 ani și nu m-a anunțat nimeni de decesul mamei mele. Există o procedură care se face exclusiv în fața instanței de judecată, judecătorul efectuează o repunere în termen dacă consideră întemeiat îi dă moștenitorului dreptul său de proprietate. Dreptul la proprietate îl poți cere oricând. Această cerere trebuie făcută în fața judecătorului, unde trebuie să demonstrezi buna ta credință, că ai titlu, acte de proprietate și să arăți care este cauza pentru care ai fost împiedicat să-ți exerciți proprietatea, lămurește Laura Badiu.
Ce se întâmplă cu terenurile agricole care au proprietari necunoscuți?
Primăria din localitatea respectivă va exercita drepturi asupra acelui teren, dar, desigur, dacă proprietarul apare după un timp, iar dreptul de proprietate există, este evidențiat în acte, el își poate solicita proprietatea pe baza unei acțiuni în instanță, mai spune Badiu.