Adama
AGRICOVER

BCR: Agricultura ar putea ridica PIB-ul cu 0,4-0,5% în 2011

Publicat: 18 august 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura ar putea stimula creşterea economică modestă aşteptată pentru 2011, fiind posibil ca în situaţia unor evoluţii meteo favorabile agricultura să ridice PIB-ul cu 0,4-0,5 procente, apreciază economistul şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel.

Fiind a şaptea ţară din UE în termeni de număr de locuitori şi a cincea în termeni de teren arabil, România înregistrează deficite la balanţa de produse alimentare, chiar şi în anii agricoli buni. Cu toate acestea, potrivit lui Lucian Anghel, agricultura românească ar putea hrăni aproximativ 80 de milioane de persoane, însă pentru acest lucru este nevoie de investiţii şi de implementarea unei reforme a terenului arabil care să facă agricultura locală mai competitivă.

Lipsa tehnicii moderne şi fărâmiţarea terenurilor, principalele probleme în sectorul agricol
Partea nefastă în această situaţie este că marea majoritate a exploataţiilor agricole nu deţin utilaje agricole performante şi echipamente de irigaţii funcţionale. Spre exemplu, în Franţa o exploataţie medie este de 32 de ori mai bine echipată decât în România.

În plus, terenurile sunt fărâmiţate, iar agricultura de subzistenţă şi semi-subzistenţă reprezintă cea mai mare parte din sectorul agricol. Potrivit Eurostat, terenul arabil al unei ferme din România este mai mic de cinci hectare, o zecime faţă de situaţia din Franţa, în timp ce micile ferme familiale (dintre care 45% aparţin unor persoane cu vârsta de cel puţin 65 de ani) lucrează 38% din totalul terenului arabil.

De altfel, consumul de energie pe hectar în România este de şase ori mai mic decât în Franţa, în timp ce consumul de îngrăşăminte şi pesticide este la o treime faţă de nivelul din Franţa. Dacă se adaugă faptul că mai puţin de un procent din totalul exploataţiilor sunt gestionate de fermieri cu pregătire completă în sectorul agricol (faţă de 43% în Franţa), putem obţine o imagine corectă despre agricultura românească.

Cu toate acestea, anul trecut, România a recoltat nouă milioane tone de grâu, ceea ce o plasează pe locul 10 în lume. România are însă potenţialul de a deveni un jucător important pe piaţa producţiei de cereale din Europa, având capacitatea de a creşte de pe locul patru pe locul al doilea, după Franţa.
sursa: capital.ro

Vizualizat: 1919 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Producţia de legume estimată pentru 2011, mai mare cu 11% faţă de 2010

Producţia de legume estimată pentru 2011, mai mare cu 11% faţă de 2010

Producţia de legume din 2011 ar putea ajunge la 3,490 milioane de tone, în creştere cu 11 procente faţă de 2010 datorită condiţiilor pedoclimatice favorabile, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Înfiinţarea abatoarelor mici, o şansă uriaşă pentru crescătorii de animale

Înfiinţarea abatoarelor mici, o şansă uriaşă pentru crescătorii de animale

Posibilitatea înfiinţării de abatoare mici, acordată printr-un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (ANSVSA), reprezintă o şansă uriaşă pentru crescătorii de animale crescătorii de animale şi pentru fermieri de a-şi comercializa animalele fără să apeleze la intermediari, la preţuri mai bune şi cu obţinere de profit, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Tanczos Barna, prezent, săptămâna trecută, la Miercurea Ciuc.

Ministrul Agriculturii: Valoarea terenurilor agricole va creşte mai mult decât a celor imobiliare

Ministrul Agriculturii: Valoarea terenurilor agricole va creşte mai mult decât a celor imobiliare

Valoarea terenurilor agricole, în special a păşunilor şi fâneţelor, va creşte foarte mult în următorii ani, le-a spus Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, agricultorilor din Alba, pe care i-a îndemnat să nu-şi vândă pâmânturile, după ce, la începutul acestui an, Ministrul Tabără îi ameninţa pe agricultorii români cu taxa pe pârloagă.

România a exportat produse agroalimentare de 1,19 miliarde euro

România a exportat produse agroalimentare de 1,19 miliarde euro

Exportul României de produse agroalimentare în ţările intra şi extra comunitare a înregistrat o creştere de aproape 55 de procente, în primele cinci luni ale anului 2011, depăşind 1,19 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii