Adama
AGRICOVER

AU ÎNCHIRIAT PĂȘUNEA COMUNEI LA O FIRMĂ DIN UNGARIA ȘI FIRMA A ARAT-O ȘI A CULTIVAT PORUMB!

Publicat: 25 iulie 2019 - 16:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCANDAL URIAȘ ÎNTR-O COMUNĂ DIN BIHOR! Pășunile sunt puține, abia ajung crescătorilor de animale, dar fără să țină seama de nevoile acestora, primăria comunei Girișu de Criș din Bihor a închiriat o suprafață de 157 de hectare unei firme din Ungaria, care a arat-o și a cultivat porumb. Și asta în condițiile în care legea interzice folosirea pășunilor ca teren arabil. Acum, primăria comunei este somată de Prefectura Bihor să aducă urgent pășunea înapoi.

Scandalul a izbucnit cu putere la primăria comunei când crescătorii de animale din Girișu de Criș au observat că suprafața cea mai mare din pășunea comunei este arată. Este vorba de 157 de hectare de pășune, situată în satul cu același nume ca al comunei, Girișu de Criș. În timp ce pe suprafața cea mai mare de pășune s-a cultivat porumb, crescătorilor le-a rămas pentru pășunarea animalelor bucata cea mai mică, 60 de hectare. Insuficientă pentru numărul de animale din comună.

Conform Legii 44/2018, pajiștile din domeniul privat al UAT-urilor (unități administrativ teritoriale) se atribuie direct, în baza cererilor depuse de crescătorii de animale (persoane fizice sau juridice, cu animale înscrise în Registrul Național al Explotațiilor) membri ai colectivității locale sau care au sediul social pe teritoriul localității respective. Este interzis aratul, discuitul suprafețelor de pajiști și transformarea lor în teren arabil. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), începând cu acest an, suprafețele care au fost arate din anumite cauze, anul acesta primesc un cod prin care trebuie identificate și reconvertite în suprafețe de pajiști permanente.

În comuna Girișu de Criș, crescătorii de animale nu au reușit să convingă primăria să le aducă pășunea înapoi. Primarul Ioan Pașca, susțin fermierii, s-a apărat de fiecare dată cu contractul de închiriere pentru suprafața respectivă, semnat cu o firmă din Ungaria. Se pare că nici acest contract nu ar fi fost încheiat în condiții tocmai legale. Licitația pentru atribuirea pășunii firmei din Ungaria nu ar fi primit avizul de legalitate al Prefecturii Bihor. În ciuda refuzului, pășunea a fost închiriată. Mai mult, firma din Ungaria ar fi subînchiriat-o ulterior unei firme din România. 

Pe 10 mai 2019, Ioan Liviu Babău, crescător de animale și consilier local al comunei, a trimis o adresă prefectului de Bihor, Ioan Mihaiu, în care dezvăluie cum a ajuns să fie porumb pe pășunea comunei. plangere-pref_bplangere-pref-doi_b

"În cursul anului 2013 s-a adoptat o hotărâre de consiliu local, nr. 48/2013, prin care s-a aprobat scoaterea la licitație publică în vederea închirierii suprafeței de 157 ha teren, proprietate a satului Girișu de Criș, reprezentând pășune, care fiind depusă la prefectură pentru aviz de legalitate, nu a obținut acest aviz. Ulterior, nu cunosc prin ce metode și în ce temei, în urma unor oferte depuse la Primăria Girișu de Criș, s-a ajuns la închirierea respectivei suprafețe de teren către o firmă din Ungaria, însă contractul încheiat cu respectiva societate nu a fost pus niciodată în discuție în cadrul consiliului local și probabil a fost semnat doar de către primar, din partea proprietarului (locatorului). Din câte știu, acest contract s-a încheiat având la bază un studiu pedologic privind succedarea culturilor agricole pe perioada de 7 ani (adică până-n anul 2021), pentru ultimii 2 ani de contract (adică începând cu anul 2019) fiind obligatorie cultivarea în teren a lucernei, urmând ca la data de 01.01.2021 suprafața respectivă să fie restituită primăriei sub formă și în stare de pășune înierbată.

În cursul lunii august 2018, am aflat că s-a încheiat un contract de cesiune sau subînchiriere a contractului încheiat inițial cu firma ungară, terenul fiind preluat în folosință de către o altă societate, autohtonă, fără a fi făcută publică această transmitere de drepturi sau discutarea aprobării cesiunii (subînchirierii) în cadrul consiliului local. Așa cum am arătat și mai sus, în toamna anului 2018 terenul trebuia însămânțat cu lucernă însă în momentul de față acesta este cultivat cu porumb existând astfel toate premisele ca porțiunea respectivă să nu poată fi restituită către primărie cu destinația pășune. Subliniez faptul că că respectiva suprafață de teren este indispensabilă deținătorilor de animale din localitatea Girișu de Criș, cu destinația exactă de pășune, pentru că în momentul de față localitatea dispune doar de o suprafață de 60 ha pășune, total insuficientă raportat la numărul de animale deținute de locuitorii din sat.

Situația este similară și la nivelul satului Tărian, unde, în primăvara acestui an s-a procedat, tot din dispoziția primarului Pașca Ioan, la ararea unei suprafețe de aproximativ 6 ha din pășunea satului Tărian, deși și în această localitate există deficit de pășune și din câte cunoaștem tot de către o firmă aparținând aceleași persoane cu cea care folosește suprafața de 157 ha în localitatea Girișu de Criș. Suspicionez faptul că, întrucât primarul Pașca Ioan a pierdut în instanță litigiile cu mai mulți producători agricoli, legate de despăgubirile pe care respectivii trebuiau să le primească în urma calamității culturilor agricole în anul 2015 (din cauza secetei) acesta încearcă să recompenseze cumva acești producători agricoli, pentru ca respectivii să nu pună în executare silită hotărârile judecătorești de obligare a Primăriei în solidar cu primarul, la plata despăgubirilor. "

Prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, a trimis Corpul de Control în Girișu de Criș să investigheze ce se întâmplă acolo. Pe data de 17 iulie 2019, crescătorilor de animale li s-a transmis un răspuns de la Prefectură. Tot ceea ce au spus fermierii, prin reprezentantul lor, Ioan Liviu Babău, s-a confirmat. În plus, suprafața de pășune arată și cultivată cu porumb e chiar mai mare, 159,03 ha. Prefectul somează primăria comunei să reconvertească urgent suprafața arată în pășune. raspuns-pref-bh_b

"Din verificările efectuate la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș cu privire la cele sesizate de dumneavoastră în petiție, vă comunicăm următoarele: Conform actelor puse la dispoziție de către reprezentanții Primăriei comunei Girișu de Criș se confirmă faptul că suprafața de teren de 159,03 ha cu categoria de folosință teren arabil ce a fost atribuită comunei Girișu de Criș prin Ordinul Prefectului nr. 13/31.01.2013 în vederea reîntregirii izlazului comunal este și în prezent utilizată ca și teren arabil, fiind arendat unei societăți comerciale care în 2018 a cesionat cu acordul reprezentanților Primăriei toate drepturile și obligațiilr ce decurg din contractul de arendă unei alte societăți comerciale.

Având în vedere neregulile constatate, prin Raportul de control întocmit ca urmare a controlului efectuat în data de 26.07.2019 la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș au fost dispuse o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate cu privire la situația de drept și de fapt a terenului mai înainte indicat, fiind stabilite termene concrete de realizare a măsurilor dispuse în seama reprezentanților Primăriei Girișu de Criș. În cazul neconformării acestora, vom proceda la aplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care se fac vinovate pentru neîndeplinirea acestora," se arată în adresa Prefecturii Bihor, semnată de prefectul Ioan Mihaiu.

AGROINFO a discutat cu secretarul primăriei Girișu de Criș. Primarul Ioan Pașca e plecat.

Astăzi am primit de la Prefectură adresa.  Vom face... nu știu ce vom face. Normal că vom încerca să intrăm în legalitate așa cum zice Prefectura. O să dispună primarul ce scrie acolo, notificări, înștiințări. Condiția obligatorie e ca terenul să redevină pășune. Nu o să anulăm contractul cu firma din Ungaria, ei trebuie să respecte contractul și să lase pășune. În momentul ăsta, pe teren este semănat porumb. În adresă, Prefectura ne spune să redevină pășune după recoltatul porumbului. Contractul cu firma din Ungaria expiră în 2021, a declarat secretarul primăriei, Aurel Gherghel.

 



Vizualizat: 7307 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii