SOLUȚII SIMPLE CARE I-AU SCĂPAT DE NENOROCIRE! Dr. Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), membră în Consiliul de Experți ANSVSA, a publicat miercuri, pe pagina sa de Facebook, informații obținute de la EFSA și care demonstrează că se poate scăpa de pesta porcină africană, evitând ca dezastrul să lovească fermele. Țara care a făcut asta este Cehia!
Informațiile provin de la EFSA, European Food Safety Authority, o organizație științifică, la nivel european, cu rol în protecția consumatorilor, a animalelor și mediului.
Cehia a confirmat primul caz de pestă porcină africană (PPA) în iunie 2017 - la doi mistreți găsiți morți în districtul Zlín.
S-a realizat zonarea, așa cum este prezentat în foto.
Se pare că PPA a rămas într-o zonă foarte mică, datorită punerii in aplicare a unor măsuri combinate, adaptate permanent la situația epidemiologică.
- Panoul A, o prezentare schematică a zonelor de gestionare la începutul focarului. Schema vizualizează doar ordinea și denumirea zonelor. Dimensiunea nu reflectă situația geografică reală.
- Panoul B prezintă toate zonele din contextul geografic real.
Câteva cazuri pozitive au fost găsite în afara zonei împrejmuite; totuși, ele erau în zona cu risc ridicat (zona roșie). În zona cu risc scăzut (zona verde) sau zona intensivă de vânătoare (zona galbenă), nu au fost rezultate pozitive.
În 18 iulie, s-a realizat împrejmuirea zonei de risc ridicat, de 57,2 km2, cu un gard cu efect olfactiv (® Pacholek). de 57,2 km2.
Gardul "mirositor" a constat dintr-o linie de pahare simple de plastic plasate la o distanță de 5 m unul față de celălalt.
Paharele au fost așezate pe pământ și au fost umplute cu spumă sintetică îmbibată cu o substanță chimică care imita mirosul natural al prădătorilor (lupul și ursul brun) și al omului.
Spuma a fost schimbată la fiecare 4 săptămâni. (Ploaia nu afectează eficiența substanței de miros - conform producătorului).
În plus, pentru a spori eficiența gardului "mirositor", a fost adăugat un gard electric în secțiunile cele mai permeabile (adică pe drumurile nepavate din pădure). Întregul perimetru al gardului a măsurat aproximativ 32 km, intre garduri fiind 10 km.
Rezultatele obținute:
Cu excepția a 11 mistreți sălbatici infectați găsiți în afara gardurilor, toate celelalte cazuri au fost înregistrate în zona împrejmuită.
În cea mai mare zonă de risc din interior, au fost împușcați 267 mistreți, dintre care 14 au fost pozitivi.
În zona cu grad ridicat în afara gardului, au fost vânați 2.858 de mistreți, dintre care 4 au fost pozitivi.
Toți mistreții găsiți morți în afara zonei infectate au fost testați - rezultat negativ 100%.
(date și foto: EFSA)