Adama
AGRICOVER

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

Publicat: 24 mai 2020 - 11:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

De vreo două săptămâni, Ilie ma bate la cap sa merg la Olt, sa facem o cooperativă, sa vândă el si familia lui, marfa cum vindem noi.

Ilie vine la Cluj din două în două zile, când nu vine el, vine feciorul, întâi cu varză, acum cu roșii, mai târziu cu dovlecel, ardei, vânătă si alte câte, produse de el pe cele 3 hectare de solar si tot atâtea în câmp, sau cumpărate de la alții, sa nu vina cu duba jumate goală pân' la Cluj. E din neamul rudarilor, oameni mai negriciosi la înfățișare, harnici si pricepuți, dar care jura ca nu sunt țigani, de parcă ar fi o rușine...
,,Mă vezi matale așa mai negru..." se repeta în conversație ca un ecou, de cel putin 2-3 ori, si ma asigura ca ei se trag din dacii liberi.

legume-cluj_b

Imi place sa-i întreb de toate, ca să-i înteleg mai bine. Vreme are, până se vând atâta amar de bax-uri de banane, pline de roșii, c-a umplut ochi duba, iar eu astept niște marfă și, la cum povestește Ilie, sper sa întârzie un pic...
,,Anca...îmi zice....noi până n-am venit la Cluj, n-am știut ce-i cafeaua, iti jur. Veneam aici cu trenu, cu câteva lăzi de roșii fiecare, de n-apucai sa le dai jos si mai fugeam si dupa tren, iar la gara ne așteptau cu căruțele. Mergeam în Piața abator, scoteam roșiile crăpate si le dădeam gratis la cate-o femeie mai în vârstă. Ne mulțumea si ne-aducea o cafea. Anca, la noi e c-an filmu' ăla... Las fierbinți, mă crezi? "

Cand a venit necazul asta cu boala, au stat cuminți în casă o vreme. Apoi a trebuit să vină la Cluj. Nicăieri altundeva nu vinde ca aici. Il cunoaste lumea de atâția ani, stiu clientii ca are marfă bună si-l caută.

Are coloana praf. Abia urca scarile spre biroul meu... L-a prins un necaz o dată aici la Cluj, a mers la spital si l-au ținut cateva zile. Nu mai văzuse așa curățenie...

Ii amintesc ca noi votăm altfel si chiar si la noi, se poate si mai bine.
,,Nu e...Anca! Neamul ăsta românesc nu-i așa de bun! Voi v-ati mestecat cu ungurii, de-aia..."
Ilie mai stă o oră sa doarmă în dubă după ce termină roșiile, ca e drumul lung. De îndată ce poate sa o încarce din nou, pornește înapoi, în ,,Europa", cum îi zice el Clujului.
,,Hai la noi - insistă- hai sa vezi matale acolo muncă si fa-ne o cooperativă sa fim si noi oameni"
,, Pai io-s bolundă sa fac naveta, Ilie?"
,, Da ce?... Eu nu tot navetă fac? Hai vezi de împacă matale capra, varza si lupul..."
Mi-e clar cine-i varza în povestea asta nu stiu cine-i varza si lupul, dar stiu ca cei ca Ilie, nu sunt si n-au fost vreodată reprezentați. Vocea lor se aude doar prin piață și pe câmp, iar pe-acolo nu prea trec politicienii.

legume-cluj-2_b

Ilie nu stie ca o cooperativă nu se naște cand îi faci statut si act constitutiv. Astea i le pot pregăti,, ca la carte" intr-o după amiază cu ploaie ca cea de azi ... Cooperativa se naște cand esti de acord sa pui varză în sac la 10 kile, când ,,plouă de sus", dar tu ai comanda de onorat, așa că-ți tragi pe tine o pelerină ( sau un sac de gunoi mai mare) si-i dai înainte, când în Piața pretul e mai bun dar tu livrezi tot, fără să socotești cat ai fi câștigat în plus în acele zile, când nu-ti ajung banii de dat la zilieri că plata se face dupa cum încasează cooperativa, când lasi tot si fugi la Dezmir ca a venit un camion de lăzi si trebuie descărcat, sau a nins peste recoltă si-ti îngheață mâinile crăpate de muncă, dar trebuie să o scoti de sub zăpadă azi, ca azi apari tu pe planificare. Te cheamă Ionel si nu-l suporți pe Georgel, dar trebuie sa-l asculți tăcut, ca are același drept sa vorbească, chiar dacă spune uneori prostii, te suna de la birou ca e promoție la conopidă si tre s-o dai mai ieftin că pe spatele tău s-au facut întotdeauna promoțiile și s-au facut destule....

Poate si Ilie să aiba cooperativă si merită, doar ca trebuie sa si-o faca singur, el cu ai lui, si sa nu-i spună nimeni cat de lung e drumul si ce-l asteaptă. Cand s-o obisnui Ilie sa doarma noptile acasă, cu Paulina lui, o sa vina mai rar în Europa, sau poate doar cu alta treabă.... A scris astăzi Anca Marcu, pe pagina ei Facebook, povestea lui Ilie.

Vizualizat: 3363 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii