O comisie din Iordania, formată din reprezentanți ai autorității sanitar-veterinare, ai Ministerului Agriculturii și operatori, va fi prezentă în țara noastră, în perioada 6-10 aprilie, pentru a autoriza cumpărarea de berbecuți din fermele românești.
Arabii vin să verifice marfa pe care noi am pregătit-o de anul trecut. Sunt peste 200.000 de berbecuți, cu greutate de 40-50 kg, spune Nicolae Cioranu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.
Berbecuții se vând cel mai bine pe piața arabă, pe când mieii de anul acesta, de 15-20 kg, au fost, o parte, exportați către țări cum sunt Grecia sau Italia. În momentul în care delegația arabă se va afla în România și totul va decurge bine, berbecuții pregătiți pentru export vor fi duși în fermele de carantină. Spre deosebire de mieii de anul acesta unde au existat, în urmă cu o săptămână, probleme cu formularele de identificare, acestea nefiind încă tipărite, berbecuții au actele de identificare pregătite de anul trecut. ANSVSA a eliberat și certificatele sanitar-veterinare de export.
La sfârșitul lunii februarie, o delegație din România, formată din reprezentanții autorității sanitar-veterinare, liderii fermierilor și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii a fost în Iordania pentru a negocia condițiile reluării exportului de ovine către această țară. De atunci, fermierii români au așteptat cu marfa în ferme, să vină arabii să o cumpere.
Deocamdată, ne aflăm în perioada liberă de vectorii care transmit virusul bluetongue, boala limbii albastre, și exportul de animale vii se poate face în bune condiții. Cu cât se încălzește vremea, cu atât există riscul reapariției bolii, spune Laszlo Nagy Csutak, vicepreședinte ANSVSA.