DECIZIA GUVERNULUI! Zilierii trebuie plătiți cu o sumă minimă obligatorie. Angajatorul va plăti asigurări sociale pentru un zilier. În cazul unui accident de muncă sau apariției unei boli profesionale, cheltuielile pentru îngrijiri medicale sunt suportate de angajator. Registrul electronic de evidență a zilierilor se va înființa la data de 20 decembrie 2019, stabilește Ordonanța de Urgență aprobată astăzi, 18 aprilie 2019, în ședința Executivului.
Ministerul Muncii a transmis un comunicat cu modificările în lege pe care le aduce Ordonanța de Urgență aprobată joi, 18 aprilie, de Guvernul României.
Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi stabileşte că niciun zilier nu poate lucra pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia celor care prestează activităţi în domeniul agriculturii, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol. În cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii. Zilierul va avea, potrivit noului act normativ, calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Sarcina calculării, plăţii şi declarării contribuţiei de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activitatea zilierilor, datorate conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, revine beneficiarului de lucrări.
În plus, în situaţia producerii unui accident de muncă sau în cazul apariţiei unei boli profesionale, beneficiarul este obligat să asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.
De asemenea, se prevede înfiinţarea Registrului electronic de evidenţă a zilierilor, la data de 20 decembrie 2019, sistemul informatic urmând să fie achiziţionat de către Inspecţia Muncii, în condiţiile legii. Metodologia de întocmire şi transmitere a acestuia, înregistrările care se efectuează, precum şi orice alte elemente în legătură cu întocmirea lui se stabilesc prin ordin al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, în termen de 60 de zile de la înfiinţarea Registrului.
Actul normativ introduce, în acelaşi timp, un concediu de odihnă suplimentar anual, plătit, de trei zile, pentru salariatele care urmează o procedură de fertilizare "in vitro". Cererea pentru acordarea noului tip de concediu va fi însoţită de o scrisoare medicală, eliberată de medicul specialist în condiţiile legii.Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi de Guvern modifică şi completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, informează Ministerul Muncii.