CAMION CU VACI, BLOCAT! Crescătorul de bovine Paul Cristescu, județul Caraș Severin, este disperat! Pentru fiecare zi, plătește peste 300 de euro la o fermă de carantină unde sunt ținute cele 43 de vaci pe care le-a cumpărat din Irlanda. Transportul ar trebui să tranziteze Franța și Ungaria, iar în condițiile impuse de criza coronavirus, lucrurile sunt înțepenite. Fermierul a apelat la AGROINFO.
Crescătorul de bovine Paul Cristescu a cumpărat 43 de vaci rasa Angus din Irlanda. Din păcate, între timp, mai multe țări din Europa au fost lovite de coronavirus, Covid 19. Multe amenință că-și vor închide granițele. Vacile au rămas blocate în Irlanda, într-o fermă de carantină. Pentru fiecare vacă, fermierul român plătește 8 euro/zi.
În total, pentru cele 43 de vaci plătesc peste 300 de euro pe zi fermei de carantină. Sunt disperat. Nu știu ce să fac, să trimit vacile înapoi crescătorilor irlandezi de la care le-am cumpărat? Sunt într-o situație cumplită.
Inițial, am plătit avansul la un transportator. Omul s-a speriat de coronavirus, mi-a trimis avansul înapoi și mi-a spus că el nu trece prin Franța pentru nimic în lume, pentru nicio sumă de bani. Am găsit un transportator din Irlanda, dispus să mi le aducă în România. Dar, problema este că e obligatoriu să treacă prin Franța, să stea 24 de ore în Franța. O pauză în care vacile trebuie să se odihnească, trebuie hrănite, a declarat Paul Cristescu, exclusiv pentru AGROINFO.
Autoritățile sanitare veterinare din România trebuie să coopereze cu autoritățile sanitare veterinare din Franța și Ungaria pentru a permite camionului încărcat cu vaci să le tranziteze țările.
Sincer, nu știu ce decizie să iau. Să anulez transportul și să întorc vacile la fermieri? Adaugă Paul Cristescu.
Paul Cristescu este unul dintre fermierii care au făcut greva foamei, în urmă cu circa 3 ani, în fața Ministerului Agriculturii, alături de crescătorul de vaci Costel Caraș, pentru neplata la timp a subvențiilor agricole.
AGROINFO face apel la conducerea Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru a-l îndruma pe fermier spre soluția cea mai bună. Ce trebuie să facă crescătorul de animale? AGROINFO încearcă să-i ajute cu soluții, cu un răspuns oficial, obținut de la autorități cât mai repede, pe toți fermierii care se află în necaz. Nu doar în această perioadă, AGROINFO e de câțiva ani buni alături de voi.