Echipa Ministerului Finanțelor, a Ministerului Agriculturii, producătorii și procesatorii au stabilit deja lista produselor agroalimentare care vor avea TVA de 9% de la 1 iunie.
Proiectul Ordinului de ministru urmează să fie publicat pe paginile celor două ministere. Actul conține și lista cu produse. Sunt mii de coduri CAEN, spune Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări. Președintele UCPR este convins că prin reducerea TVA la 9%, bugetul statului nu ar mai pierde 71 de milioane de euro, cu cât îl păgubesc evazioniștii, pierderea ar fi doar de 40 de milioane de euro și ne referim numai la carnea de pasăre.
Membrii Asociației Române a Cărnii susțin că reducerea TVA la produsele alimentare trebuie să se regăsească și în prețul de raft. Dealtfel, Ilie Van i-a spus ministrului Daniel Constantin că există soluții prin care comercianții, retailerii să fie obligați să reducă prețul la raft, poate nu cu 15%, cu cât va fi redusă taxa pe valoare adăugată, dar cu 10-12%. În 1998 a fost cea mai mare criză de supraproducție de carne din lume, atunci a căzut piața Rusiei și piața Asiei de Sud Est. Noi eram cu sectorul agricol în faliment, mai produceam 70.000 de tone de carne pe an. După 9 luni am reușit să ieșim din criză. Dar cei care s-au mobilizat foarte repede au fost americanii. Un prieten de-al meu care a stat în America mi-a spus: am fost în magazinele de acolo și am văzut o agitație extraordinară, controale fiscale pe carne. Fermierii au redus prețurile cu 30%, iar inspectorii fiscali erau în magazin pentru ca exact 30% să fie reflectat și-n prețul de la raft.
Potrivit datelor furnizate de campanita Taie TVA la carne, cu un TVA de 9% un kilogram de carne de pui ar costa aproximativ 8 lei, un kilogram de carne de porc aproape 15 lei, iar un kilogram de carne de vită, 16 lei. Organizațiile profesionale ale fermierilor insistă și pe demararea unor acțiuni de combatere a evaziunii fiscale. Doar așa măsura de reducere a TVA va avea într-adevăr efectul așteptat: o relansare a consumului, o creștere a producției din fermele românești un rulaj mai mare, crearea unor noi locuri de muncă.
Pe lista produselor agroalimentare cu TVA de 9% sunt și laptele, produsele lactate, dar și cerealele, semințele, mâncarea pentru animale.