Adama
Agreena
AGRICOVER

Anunț IMPORTANT ACUM pentru crescătorii de animale!

Publicat: 18 iunie 2024 - 15:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Având în vedere condițiile meteo care prevăd temperaturi ridicate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș le atrage atenția proprietarilor şi deţinătorilor de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic.

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere:

asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;
asigurarea unor cantităţi suficiente de apă ( necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică și care variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate:

vaci – lapte / 38 – 52 litri;bovine / 38 litri;cabaline / 20 – 45 litri;porcine / 4 – 11,5 litri;ovine / 6 litri;păsări – curte / 0,5 litri) şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);

verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC;
în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;
dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.
la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;

capra-oaie-vaca_b

Deţinătorii de animale de companie:

în cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare;
o atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Transportatori de animale:

sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile;
transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii, sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei;
înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului;
înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp;
la temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică;
în cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi;
pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului astfel încât în orice moment al călătoriei temeperatura să fie cuprinsă între 5°-30°. De asemenea, apa trebuie să fie asigurată permanent.

Vizualizat: 985 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Derogare neonicotinoide!

Derogare neonicotinoide!

26 iunie 2024 - 19:47

Miercuri, 26 iunie 2024, ministrul agriculturii Florin Barbu a condus la sediul instituției o ședință de lucru cu principalele asociații din sectorul vegetal. Tema de discuție a vizat analiza oportunității acordării derogării pentru folosirea neonicotinoidelor.

Subvenția APIA de la 98 euro/ha la 200 euro/ha!

Subvenția APIA de la 98 euro/ha la 200 euro/ha!

26 iunie 2024 - 12:02

Directorul HolsteinRO, Ionuț Costin Lupu, îl pune la punct pe ministrul agriculturii Florin Barbu într-o postare caustică pe rețeaua de socializare Facebook. Ionuț Lupu îl acuză pe ministrul agriculturii că a dat informații eronate la recentul Consiliu AgriFish, subvenția APIA pe suprafață este de 200 euro/ha și nu 98 euro/ha, cum a spus șeful MADR. Ministrul ar fi mers la cacealma politică, cu riscul scăderii credibilității României în fața instituțiilor europene.

AFIR anunț ACUM: Plata ajutorului pentru tinerii fermieri!

AFIR anunț ACUM: Plata ajutorului pentru tinerii fermieri!

26 iunie 2024 - 06:38

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță acum că a publicat formularele de plată pentru intervenția DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Apicultorii sunt chemați la APIA pentru a lua banii!

Apicultorii sunt chemați la APIA pentru a lua banii!

26 iunie 2024 - 06:08

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.

Sute de tăurași cu valoare genetică din fermele noastre se duc la abator și noi importăm juninci!

Sute de tăurași cu valoare genetică din fermele noastre se duc la abator și noi importăm juninci!

26 iunie 2024 - 05:44

"Declinul zootehniei românesti nu se oprește prin importul de animale de reproducție, nici cu ,,cheltuieli eligibile” și nici fără ,,cheltuieli eligibile”. Altele sunt pârghiile și mecanismele tehnice!" Spune dr.ing. Gheorghe Vaida, inspector de specialitate și consilier al președintelui Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Puterea fermierului stă în asociere!

Puterea fermierului stă în asociere!

25 iunie 2024 - 19:50

"E deja evident că puterea fermierului stă în asociere și colaborare," e convins fermierul Cristian Stoica, Asociația Grânarii Iași.

Unui fermier i s-a interzis să crească cocoși!

Unui fermier i s-a interzis să crească cocoși!

25 iunie 2024 - 18:06

Un tribunal din regiunea Veneto, Italia, i-a interzis unui fermier să mai țină cocoși în curte întrucât cântecul lor deranja locuitorii de la periferia orașului Mestro, lângă care se află ferma.

APIA a făcut PLĂȚI ASTĂZI!

APIA a făcut PLĂȚI ASTĂZI!

25 iunie 2024 - 17:10

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat vineri, 21.06.2024, plata sumei de 11.257.295,68 lei (2.273.065,44 euro), din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și cofinanțare de la Bugetul Național. 

Măsuri de sprijin pentru fermierii români!

Măsuri de sprijin pentru fermierii români!

25 iunie 2024 - 14:10

În prezent, în UE există aproximativ 9 milioane de ferme, cu o forță de muncă de aproximativ 17 milioane de persoane. Sectorul de aprovizionare cu alimente, în sens mai larg, cu agricultura în centrul său, reprezintă aproximativ 8% din totalul locurilor de muncă din UE. Cu toate acestea, venitul agricol este considerabil mai mic decât salariul mediu în majoritatea statelor membre.

Subvenția APIA pășune: Control încrucișat APIA, ANZ și ANSVSA!

Subvenția APIA pășune: Control încrucișat APIA, ANZ și ANSVSA!

25 iunie 2024 - 08:58

Pentru a achita subvenția APIA pe hectarul de pășune, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face verificarea datelor declarate de fermieri, crescători de animale pentru aceste suprafețe. Informațiile APIA sunt confruntate cu cele din baza de date a Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) și a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii