După întâlnirea cu producătorii, procesatorii și retailerii din industria alimentară, ministrul Daniel Constantin spune că încasările la buget nu vor scădea semnificativ prin reducerea TVA la produsele agroalimentare.
Nu cred că va exista un deficit de încasări la buget de 2,5 miliarde de euro pentru 6 luni pe care le mai avem din acest an. O dată relansat consumul, încasările vor acoperi deficitul, dacă nu cumva vor fi mai mari.
Daniel Constantin speră că acțiunile ANAF, declanșate împotriva evazioniștilor, vor ajuta mult la strângerea resurselor suplimentare la bugetul de stat. Ministrul a adăugat că un TVA de 9% poate aduce o scădere a prețurilor cu 12%, așa cum s-a întâmplat când s-a redus TVA la pâine.
Dorin Cojocaru, președintele APRIL, spune că va fi redus TVA inclusiv la mâncarea pentru animale. Fermierii nu au de ce să se plângă. Până și câinii de la stână vor mânca mai ieftin. Și mâncarea pentru papagali și pisici va avea un TVA de 9%. Semințele pe care le ronțăie microbiștii la stadion vor avea un TVA de 9%. În proiectul de Ordonanță de Urgență se spune clar: alimentele pentru oameni și animale. Miercuri ne vom întâlni cu toții, cei din industria alimentară, la Ministerul Finanțelor, și fiecare vom fi cu lista cu codurile produselor la care se va aplica TVA de 9%. Vor fi niște discuții tehnice, de contabilitate și fiscalitate.
Premierul Victor Ponta este convins că, pe lângă o relansare a consumului intern, reducerea TVA se va reflecta și-n creșterea exporturilor și deschiderea de noi piețe de desfacere. Una dintre țintele noastre fiind China.
Trebuie să avem (după cota la alimente de 9%) și cota standard de TVA în România apropiată ca nivel de țările europene performante!!! Nimeni nu poate să ceară României să nu facă ceea ce fac (foarte bine chiar) alții de mult timp și ceea ce trebuia să nu schimbăm în mod stupid în 2010! scrie Victor Ponta pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare.