Mai mulţi fermieri din ţară mi-au dat telefon de-a lungul lunilor trecute cu privire la o modalitate cel puţin ciudată de a calamita plata calamităţilor prin raportarea veniturilor obţinute în 2015 la media veniturilor pe anii 2012, 2013 şi 2014.
Asta după ce la faţa locului, adică acolo unde seceta şi-a făcut datoria, comisiile de constatare a gradului de afectare al culturilor au dat un procent, după care statul a despăgubit fermierii. Comisii constituite în baza legii din reprezentanţi ai Direcţiilor Agricole Judeţene, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului şi ai Unităţii Administrativ Teritoriale (adică ai primăriei). Acel proces verbal de daună a fost semnat de toate aceste autorităţi cu rol de control, iar la peste un an de la plată vine APIA să verifice verificarea prin raportarea la veniturile obţinute de fermierii calamitaţi din ultimii 3 ani de activitate. Mă întreb şi eu, dacă tot aveau suspiciuni de fraudare de ce nu au făcut măsurătorile înainte de a da despăgibirile, nu peste 2 ani. Acum fermierii sunt puşi să plătească ajutorul primit inclusiv cu dobânzi şi penalităţi, chiar dacă ei nu au făcut decât să semneze alături de autorităţi un proces verbal de constatare a gradului de calamitate.
În mod cu totul şi cu totul aberant şi chiar împotriva bunului simţ. Aşa se face că fermieri precum Gavrilă Tuchiluş, administratorul Agrimat Matca ori Cornel Stroescu, administrator Hastro Şovarna, s-au trezit vinovaţi fără vină. Cum vine vorba românului, şi calamitat şi cu banii de despăgubiri luaţi înapoi. După nişte calcule bazate pe ce?! Pe date economice din alţi ani cu calamităţi, cum a fost 2012, când la porumb în aceste ferme abia dacă s-au recoltat 1.000 kg/ha.
L-am contactat pe Achim Irimescu, cel care era ministrul Agriculturii în acea perioadă şi mi-a spus că aşa prevede legislaţia europeană ca înainte de a da un ajutor de stat trebuie calculată media producţiilor obţinute de fermierii afectaţi de calamitate pe 3 sau 5 ani anteriori consecutivi, apoi făcut un calcul al pagubei. „Din păcate, aşa cum ştiţi, în România nu prea sunt evidenţe clare în contabilităţile tuturor fermierilor. Mulţi dintre ei sunt persoane fizice fără niciun fel de evidenţă”, a încheiat Achim Irimescu.
Laurenţiu Baciu spune că Daniel Constantin ar fi de vină pentru acest mod de calcul aberant şi că el deplânge faptul că fermierilor le sunt luaţi banii înapoi. „Calculul calamităţilor a fost făcut de ISU, evident pompieristic. Iar acum suferă fermierii care nu au nicio vină pentru stabilirea gradului de calamitate în baza căruia s-au dat ajutoarele pentru secetă”.
Cam aceeaşi opinie o au mai mulţi fermieri din cei consultaţi. Şi mă întreb iar, cum naiba să găseşti vinovat tocmai pe cel lovit de calamitate, iar autoritatea care a stabilit gradul de calamitare să fie bine mersi?! E ca şi cum o instanţă de judecată dă o sentinţă, inculpatul intră la mititica, iar când este găsit nevinovat prin lipsa unei procedure, i se impută tot lui lipsa de procedură.
Nicăieri în lume nu cred că atunci când statul stabileşte un ajutor anume pentru un păgubit, printr-o comisie abilitată tocmai de el, trimite apoi o altă autoritate, cu o altă comisie, care să stabilească contrariul apoi îl ia de făptuitor pe păgubit şi îi cere banii înapoi cu dobândă şi penalităţi. E cam aiurea dar au şi fermierii vina lor că nu au reuşit de o grămadă de ani să realizeze Fondul Mutual, astfel stând la mâna statului pentru situaţiile de acest gen.