PREA MULTE FERME, PREA MICĂ PRODUCȚIE, PREA PUȚINE IRIGAȚII. Agricultura României nu arată deloc bine în studiile făcute de Institutul Național de Statistică. Producție agricolă mică, numărul de animale a scăzut drastic, suprafețele irigate sunt la un sfert sau chiar mai puțin față de 1990. Suntem campioni doar la suprafețele cultivate cu porumb și floarea soarelui.
Iată caracteristicile agriculturii românești, la acest moment, expuse chiar de președintele Institutului Național de Statistică (INS)!
Numărul mare de exploatații agricole, indiferent că vorbim de ferme sau de gospodării. La nivelul României sunt 3,6 milioane de exploatații agricole, care reprezintă 30% din exploatațiile de la nivelul Uniunii Europene. Pare o cifră foarte mare, dar și Franța a trecut prin aceeași experiență. În anii 1950, francezii aveau în jur de 4 milioane de exploatații agricole, iar prin măsurile luate de-a lungul anilor s-a ajuns la 600.000 de exploatații agricole.
Suprafața agricolă pe care o are România în context european. Țara noastră deține o pondere mare în producția de porumb. La suprafețele destinate cultivării porumbului și florii soarelui ocupăm locul 1. Deținem 25% din suprafața agricolă de la nivelul european destinată acestor culturi. Deci, asta arată un potențial foarte mare pentru această zonă.
Evoluția numărului de animale. Avem o scădere pronunțată într-o perioadă destul de scurtă. Singura creștere o avem la ovine și caprine. Suntem în primele zece locuri în Europa în ce privește ovinele, caprinele și porcinele.
Producția agricolă. Avem un randament agricol scăzut în raport cu țările dezvoltate și care au tradiție în domeniul agricol. Randamentul agricol este undeva la jumătate în raport cu țările dezvoltate. Asta arată un potențial pe care trebuie să-l valorificăm într-o perioadă relativ scurtă.
Suprafața agricolă irigată. A scăzut foarte mult în raport cu anul 1990. Practic, este și greu să mai facem o comparație între anii 1990 și 2016, a explicat Tudorel Andrei, președintele INS.