Ministerul Agriculturii vrea ca certificatul de producător agricol să poată fi obţinut doar cu viza obligatorie a asociaţiilor profesionale afiliate la o organizaţie naţională, pe baza calităţii de membru sau a unei taxe plătite de producătorul care solicită certificarea.
Proiectul de Hotărâre privind procedura de eliberare, verificare şi control a certificatului de producător a fost publicat de Ministerul Agriculturii la finalul lunii iulie a.c., iar cei interesaţi pot transmite Ministerului Agriculturii opinii /propuneri /sugestii până la data de 07 august 2012.
Pentru obţinerea certificatului de producător, solicitanţii vor trebui să depună cereri-tip la primăriile unităţilor administrativ-teritoriale la care sunt înregistrate exploataţiile. Cererile trebuie să fie vizate, în prealabil, de către structurile associative profesionale/patronale/sindicale de profil din agricultură la nivel local/zonal.
Asociaţiile locale care vizează cererile trebuie:
a) să fie membre în cadrul unor organizaţii/federaţii/confederaţii reprezentative la nivel naţional;
b) să facă dovada că sunt funcţionale;
c) să aibă cel puţin un angajat specialist în domeniul agricol.
Totodată, structurile asociative profesionale/patronale/sindicale de profil la nivel local/zonal, legal constituite, trebuie să deţină următoarele documente:
a) certificatul de înregistrare fiscală (CUI);
b) hotărârea judecătorească de constituire;
c) statutul şi completările la statut, după caz;
d) bilanţul contabil anual pentru anul anterior înregistrării, depus şi înregistrat la administraţia
financiară;
e) documentul care atestă afilierea la o organizaţie/federaţie/confederaţie reprezentativă la nivel
naţional;
f) adeverinţă anuală emisă de o organizaţie/federaţie/confederaţie reprezentativă la nivel naţional din care să rezulte menţinerea calităţii de membru.
Verificarea obligatorie în teren pe care asociaţiile o fac înainte de a viza cererea pentru eliberarea certificatului de producător trebuie să stabilească categoria produselor, dar şi estimarea producţiilor şi a cantităţilor destinate comercializării pentru care se solicit eliberarea certificatului de producător.
Asociaţiile vor putea percepe o taxă pentru acordarea vizei, iar valoarea taxei va fi stabilită prin ordin al Ministerului Agriculturii.
„Cei care solicită asociaţiilor viza pe certificatul de producător pot fi membri, dar dacă nu vor să devină membri, plătesc o taxă. Cum este la Administraţia Financiară, când ne scoatem certificatele”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. „Valoarea taxei de producător va fi stabilită prin Ordin de ministru, ca să nu mai fie discuţii de genul taxa, cotizaţia sau altele de genul acesta, cum s-a mai întâmplat în istoria recentă a Ministerului Agriculturii. Va fi o sumă echilibrată, astfel încât să ţină cont de realităţile României”, a precizat acesta.
Certificatele de producător vor fie eliberate anual contra unei taxe stabilite de consiliul local vor fi emise doar titularului, vor avea un sistem de codificare pentru identificarea producătorului, vor fi eliberate pe serii corespunzătoare unui an de piaţă, care începe la 1 iulie şi se sfârşeşte la 30 iunie, vor fi identificate prin seria, care reprezintă indicativul judeţului/sectorului municipiului Bucureşti, precum şi prin numărul de ordine, care începe cu 0001 în cadrul fiecărei serii.
În cazul în care condiţiile iniţiale privind emiterea certificatului de producător s-au modificat, producătorul va putea solicita emiterea unui nou certificat de producător cu titlu gratuit, dar respectând regulile de certificare.
La data închirierii locului de vânzare în pieţele agroalimentare, administratorul pieţei va trebui să afişeze în mod vizibil, la fiecare punct de vânzare, talonul de identificare a producătorului agricol, ce va cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, seria şi numărul certificatului de producător şi denumirea produselor şi localitatea de origine a acestora.
De asemenea, primăriile vor trebui să afişeze la sediile lor liste nominale cu titularii certificatelor de producător şi produsele pentru care s-a eliberat certificatul de producător.
Amenzi pentru falşii producători, primari, administratori de pieţe şi asociaţii
Atât cei care vând în pieţe fără a deţine certificate de producător sau care vând altă marfă decât cea produsă de ei (din import), cât şi cei implicaţi în eliberarea certificatului către persoane care nu sunt producători agricoli sau care nu au viza asociaţiilor vor putea fi amendaţi cu sume 500 şi 20.000 de lei.
Cele mai mari amenzi, între 10.000 şi 20.000 de lei le vor lua primarii care vor elibera certificate de producător fără existenţa vizei structurilor asociative şi a procesului-verbal de verificare, însă şi asociaţiile care vizează cereri fără verificarea calităţii de producător şi a producţiei vor putea fi amendate cu sume între 5.000 şi 10.000 lei.
Prin modificarea normelor de eliberare a certificatelor de producător agricol şi prin cooptarea asociaţiilor de producători în acest proces, Ministerul Agriculturii speră că va reuşi să elimine evaziunea, dar şi concurenţa neloială din pieţele agroalimentare.
Persoane de contact pentru sugestii: d-ul Florian Emil Dumitru - Director Cabinet Secretar de Stat, e-mail: emil.dumitru@madr.ro şi d-na Tatiana Popa, e-mail: tatiana.popa@madr.ro, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Generala Politici Agricole si Strategii.