FERMIERII SE ORGANIZEAZĂ PENTRU PROTEST. Fierbe furia și revolta în rândul fermierilor români! În decurs de o săptămână, au primit două lovituri, spun fermierii. Prima lovitură este Ordinul lui Daea cu limitarea numărului de porci crescuți într-o gospodărie, maxim 5. Cea de-a doua lovitură este înlocuirea subvenției de 3.000 de euro pentru tomate cu o schemă de minimis gândită altfel.
Pe ultima sută de metri, când zilele îi sunt numărate la Ministerul Agriculturii, după căderea Guvernului PSD asigurînd doar interimatul, Petre Daea a dat un Ordin pentru stabilirea dimensiunilor exploatațiilor de creștere a suinelor și a tipurilor acestora. În prima zi din această săptămână, pe 21 octombrie 2019, Ministerul Agriculturii a afișat pe pagina sa oficială, în consultare publică, Ordinul ministrului agriculturii care limitează la cinci numărul porcilor crescuți într-o gospodărie. Exploatațiile de creștere a suinelor de subzistență pot să dețină maxim 5 porci, cu o greutate de minim 30 kg.
Fermierii au luat foc la auzirea veștii și s-au întrebat imediat ce vor face dacă o scroafă va făta, de exemplu, 10 purcei. Potrivit Ordinului lui Daea, când numărul porcilor din gospdărie ajunge la 6, dar nu depășește 65 de capete de suine, țăranul este nevoit să se fiscalizeze. Concret, să fie persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere de familie(IF), întreprindere individuală (II) și atunci gospodăria țărănească este transformată într-o exploataţie comercială de creștere a suinelor de tip A.
Cităm din Ordin ce înseamnă exploatație de tip A: exploatație de suine înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, înregistrată sanitar-veterinar, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului. Cu alte cuvinte, țăranul va trebui să achite niște taxe către bugetul statului, să se conformeze regulilor de biosecuritate dintr-o mică fermă de porci și animalele să fie supravegheate sanitar-veterinar.
Unul a avut un coșmar, un vis urât în noaptea respectivă și a visat că a doua zi trebuie să propună să fie doar 5 porci, doar atât să avem voie să creștem în gospodării. Cea mai mare problemă este următoarea: dacă un om, nu-i putem spune om, un cineva a propus să fie numărul limită 5 porci într-o gospodărie, cea mai mare durere este că alții, 100, 200, 300 au ridicat mâna. Adică, dacă ăla e idiot, voi sunteți mai idioți ca el! Dacă ăla nu știe ce vorbește, voi îl susțineți?! Sigur, niciunul dintre ăia care au ridicat mâna nu are controlul psihologic făcut.
Am două scroafe fătate, un exemplu, una are 8 purcei, alta are 9 purcei. Ce fac cu ăia 5 și 4?! Îi iau și le dau drumul pe stradă. Că așa se vrea în România! Să dai drumul la purcei pe stradă sau să-i omori de când îi fată scroafa. Ca pe timpul lui Ceaușescu! Mult mai rău ca pe timpul lui Ceaușescu. România scoate idioți pe bandă rulantă! De poimâine o să vină să condiționeze vacile, două vaci la fiecare gospodărie, 10 oi și 5 capre, este revoltat crescătorul de ovine Ioan Suciu, din Făgăraș, județul Brașov.
Înțelegem că pesta porcină (africană n.r.) s a răspândit pe teritoriul țării din cauza țăranilor care cresc 6 porci de peste 30 kg. Am 2 propuneri pentru d-voastră și pentru oamenii care, totuși, mai lucrează ceva teren și mai cresc și câteva animale fără să ceară ajutoare sociale sau orice alt fel de ajutor din partea Ministerului Agriculturii sau Guvernului:
1.cred că ar fi cazul să ne apucăm de crescut mistreți -se pare că acolo nu avem nici o interdicție;
2 depunem dosare de ajutoare sociale sau alte tipuri de ajutoare, de orice fel, pentru a supraviețui.
Mulțumim ministerului pentru sprijinul acordat țăranilor și fermelor de subzistență, ne-a scris un mesaj plin de supărare și furie fermierul Ilie Fragniere.
După Ordinul lui Daea care a aprins revolta între crescătorii de animale, a venit rândul fermierilor din vegetal să-și strige supărarea. Programul de guvernare PNL, la capitolul Agricultură și dezvoltare rurală, prevede că Programul de ajutor de minimis pentru tomate, plănuit de Guvernarea PSD să fie întins pe 8 ani, va fi modificat.
Modificarea Programului de creștere a tomatelor în spații protejate, cu o schemă de minimis prin care vom subvenționa 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare, se menționează în programul de guvernare PNL, depus joi la Parlamentul României.
Concret, cultivatorii de legume ar urma să nu mai primească subvenția de 3.000 de euro pe minim 1000 mp cultivați cu tomate în spații protejate, ci să primească o subvenționare de 10% din valoarea facturii de vânzare a tuturor legumelor, nu doar a roșiilor. Ideea ar fi stimularea vânzării de produse agricole din fermele românești.
Doar în județele Olt și Dolj sunt 10.000 de fermieri care primesc ajutorul de minimis la tomate.
Vești proaste pentru legumicultori. În noul program de guvernare al PNL, toate programele, Tomata, Usturoiul și Programul de minimis pentru ardei, castraveți și vinete, vor fi anulate. Luni, 28 octombrie, vom convoca la Slatina reprezentanții tuturor cooperativelor și conducerea Sindicatului Național al Legumicultorilor din România pentru a pune în discuție și identifica soluții pentru a ne apăra programele care au avut succes și au adus plus valoare legumicultorilor români, a declarat Florin Ciobanu, Asociația Tinerilor Fermieri, pentru Realitatea de Olt. Potrivit aceleiași surse, cei 10.000 de legumicultori pregătesc proteste de amploare. Sunt gata să iasă în stradă.