CĂLĂTORIE DE ȘAPTE ZILE PRIN MUNȚI. Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, a făcut o călătorie de șapte zile prin Munții Apuseni până a ajuns la o pășune cu vacile lui. Fermierul ne-a povestit că a mers alături de cireada de peste 80 de vaci și juninci, într-o expediție unică prin munți. A fost forțat să facă acest lucru, în Munții Orăștiei, deși pășunile de la altitudine mare nu sunt folosite, nu i se dă voie să-și pășuneze vacile acolo.
Ca un autentic văcar din Vestul Sălbatic, crescătorul de animale Romi Mariș a pornit într-o călătorie de șapte zile și șapte nopți prin munți, prin păduri, ca să-și ducă vacile pe o pășune din comuna Vorța, sat Certeju de Jos, județul Hunedoara. A pornit din Orăștie, unde are ferma, alături de cireada de 80 de vaci într-o expediție unică prin văi, pe dealuri, prin păduri. A dormit în cabina mașinii de teren și a întâlnit în călătoria lui oameni de bine, localnici, ciobani, care l-au ajutat să găsească drumul spre pășune.
Romi Mariș (în foto) spune că a fost nevoit să străbată munții ca să-și pășuneze vacile. În Munții Orăștiei nu mai are loc. Pășunile, și cele de la altitudine mare, au fost toate concesionate altor crescători de animale. Fermierul are peste 1000 de ovine și 80 de vaci. Pentru ovine, a primit de la primăria Orăștie 78 de hectare de pășune, pentru vaci, nicio palmă de pășune. În zadar s-a luptat cu autoritățile, în zadar a scris la ministrul agriculturii, la prim-ministru și chiar la președintele țării. Teancuri de memorii fără un răspuns. Nu i s-a dat în zona Munților Orăștie niciun alt petec de pășune. Chiar dacă pe pajiștile de la altitudine mare se încumeta doar el să urce cu vacile, autoritățile locale și crescătorii care au acolo pășuni închiriate i-au interzis să mai ducă vacile la pășunat.
Crescătorului i-au întins o mână de ajutor cinci familii care dețin 100 de hectare de pășune în satul Certeju de Jos, un sat răsărit într-o căldare înconjurată de dealuri și munți. La distanță de Orăștie, dar crescătorul care luptă ca vacile lui să aibă unde pășuna, a acceptat mâna întinsă și s-a încumetat să străbată cu cireada, timp de o săptămână, locuri pe care nu le cunoștea și despre care nu știa ce pericole ascund. Călătoria în care a tăiat dealurile, pădurile, munții cu cireada de vaci s-a dovedit aventuroasă. A fost la un pas de a se rătăci prin păduri necunoscute, cinci vaci au fătat de-a lungul expediției, una, care a fătat doi viței, a și rămas la un om de bine din localitatea Geoagiu.
Văcarul desprins parcă dintr-o peliculă americană a povestit, exclusiv pentru AGROINFO, cum cireada de vaci era întâmpinată cu uimire de localnici și ciobani. Imaginile cu urcatul turmelor de oi la munte, în transhumanță, nu sunt neobișnuite. E un ritual cunoscut. Dar un văcar care-și duce cireada de vaci prin păduri și prin munți, timp de o săptămână, ca să ajungă la o pășune e ceva rupt dintr-un trecut îndepărtat, din poveștile crescătorilor de animale din alte timpuri.
Șapte zile am mers prin Munții Apuseni, pe dealuri, prin văi, printr-o pădure, un codru sălbatic. Ne era frică să nu ne întâlnim cu lupi, cu urși. Două zile ne-au trebuit să-l străbatem. Două zile bătute pe muchie am mers doar prin pădure. Am fost gata să ne rătăcim. Nu mai știam cum să ieșim din codri. Am avut noroc cu cineva care ne-a ghidat prin telefon în zonele în care aveam semnal, pentru că prin multe zone nu am avut semnal la telefon.
Apoi, într-un sat ne-a așteptat cineva și ne-a îndrumat. Pe o creastă de munte, am găsit un cioban care a mers 10 kilometri cu noi ca să ne scoată pe cărarea bună, să nu ne rătăcim. Cinci vaci au fătat de-a lungul călătoriei. Cum fătau, cum puneam vițeii în bena mașinii. Așa i-am dus. N-am crezut că or făta așa iute, dar cred că le-a istovit drumul și le-a grăbit sorocul. Una care a fătat doi viței a și rămas la cineva în Geoagiu, o să meargă frate-meu după ea cu ceva camion.
O săptămână a durat călătoria, dar am ajuns cu vacile la o pășune mare, 100 de hectare, pusă așa ca-ntr-o căldare, iarba e grasă și crescută aici, au vacile ce mânca. Doamne ajută-le familiilor care mă lasă cu vacile aici. Oameni cu suflet și de ispravă. Am pus gard electric, să nu iasă văcuțele și l-am lăsat pe tata acolo, cu cireada. Oamenii ăștia extraordinari ne-au pus la dispoziție și o casă unde sunt de toate, curent electric, telefon fix, că acolo nu este semnal pentru mobil. Acolo stă tata acum, ne-a povestit fermierul Romi Mariș.
După călătoria istovitoare, răsplata animalelor este pășunea de un verde viu pe care pot să stea până la toamnă.
VIDEO AICI CU VACILE PE PĂȘUNEA LA CARE AU AJUNS DUPĂ 7 ZILE!
Imaginile surprinse de-a lungul neobișnuitei călătorii aparțin AGROINFO, au fost trimise, exclusiv pentru publicația noastră, de Andrei Miu, cel care l-a însoțit în expediție pe crescătorul de animale Romi Mariș.