547.000 de fermieri români sunt în prima tranșă pentru plata subvențiilor! Dosarele lor au fost deja procesate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Toți sunt fermieri din sectorul vegetal, majoritatea exploatează între 10 ha și 30 ha, spun surse din Ministerul Agriculturii. Achim Irimescu a avut miercuri, 30 martie, o videoconferința cu toți șefii APIA din țară!
Numărul fermierilor aflați deja pe lista de plată, 547.000, a fost comunicat în videoconferința pe care a avut-o ministul agriculturii cu șefii APIA. Agricultorii sunt pe ceea ce APIA numește lista alba (white list) și, practic, pentru ei nu mai trebuie decât să fie generată decizia finală de plată.
Sunt doi pași în sistemul informatic (IACS) cu care lucrează APIA pentru generara acestei decizii: AC (control administrativ) și D1. Dacă modulul de autorizarea la plată ar fi funcțional, cei 547.000 de fermieri români ar putea deja să-și primească subvenția pe suprafață. APIA ar putea genera imediat deciziile de plată.
Toți fermierii din această primă tranșă provin din sectorul vegetal., au ferme de producție vegetală și nu solicită cele două plăți pe cap de animal, ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) și sprijinul cuplat (SCTZ).
Majoritatea sunt fermieri cu exploatații medii ca întindere, între 10 ha și 30 ha. Pe această primă listă sunt și fermieri care au animale doar în scopul asigurării încărcăturii pe pășune, sunt cei care solicită și plata subvenției pe pășune. Dar pentru animalele pe care le au în proprietate nu au cerut niciun fel de subvenție, nu au bifat pe cererea unică nicio schemă de plată din zootehnie, spun sursele noastre din APIA centrală.
Agenția Națională de Plăți va trimite către centrele județene, în următoarea perioadă, listele cu fermierii mari și cu crescătorii de animale.
Cum se va proceda după ce se pune în funcțiune modulul de autorizare la plată? Lista cu fermierii români care au deja dosarele procesate va fi trimisă din teritoriu la Agenția Națională de Plăți. Aici, este preluată de Serviciul de Autorizare la Plată care face liste de câte 200-300 de fermieri pe care le transferă către trezoreria statului și bancă.
Chiar dacă generarea deciziilor de plată va începe înainte de 8 aprilie 2016, banii nu vor ajunge la toți fermierii în primele zile. Transferarea sumelor aferente subvenției pe suprafață poate continua până la finalul lunii aprilie.
Deocamdată, la APIA nu se știe cum va arăta decizia finală de plată dat fiind faptul că este prima decizie unică, rezultată dintr-o cerere unică de plată. În acest moment, nu se știe dacă pot intra la plata subvenției pe suprafață și fermierii care au solicitat și subvenții pe cap de animal.
Fiind o singură decizie de plată, s-ar putea ca aceștia să-și primească toate subvențiile solicitate, inclusiv cea pe suprafață, după data de 25 mai 2016, când APIA va face și plățile pe zootehnie.
Decizia finală de plată ar avea mai multe decizii subscvente care privesc și plățile pe agromediu, plățile compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale. În acest moment, nu se știe clar dacă acești bani vor intra în conturile fermierilor în același timp cu subvenția pe suprafață.
AICI AVEȚI SUMELE PENTRU FIECARE SCHEMĂ DE PLATĂ!