Ministrul Daniel Constantin spune că se caută soluții pentru găsirea sumei de 500 de milioane de lei cu care să se acopere plata despăgubirilor cuvenite fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei.
Reprezintă o sumă uriașă. Anul acesta despăgubirile ajung până la 400 de lei/ha. Cred că fermierii au apreciat, cel puțin din discuțiile pe care le-am avut în teritoriu, că este o sumă potrivită. Sigur, cu acele diferențe impuse de Regulamentul European și nu neapărat de România. Alții și-ar fi dorit să acordăm despăgubiri după alte principii. Trebuie să știm că suntem o țară europeană care beneficiază an de an de subvenții uriașe din partea Comisiei Europene. Numai pe plățile directe avem, în acest an, peste 1,5 miliarde de euro, în condițiile în care beneficiem de sumă trebuie să respectăm regulile jocului. Regulamentul european spune foarte clar, cei care nu au asigurare pentru minim de risc nu pot primi integral despăgubiri, spune ministrul agriculturii. Fermierii care au asigurare vor fi despăgubiți cu 80% din pierderi, iar cei fără asigurare doar cu 50%.
Crescătorii de animale vor fi despăgubiți cu sume mai mici
Daniel Constantin spune că pierderile cauzate de secetă sunt mai mari decât în alți ani și au fost afectate fermele mari de producție vegetală care au contribuții importante la bugetul de stat și trebuie ajutate. Ministrul agriculturii are rețineri când este întrebat ce suprafață a fost arsă de secetă.
Avem estimări, dar nu pot să dau suprafețe pentru că acest lucru s-ar reflecta în cantitatea totală (de cereale n.r.) și ar putea influența prețul. Trebuie să lăsăm piața să decidă prețul și nu prognozele pe care noi le facem. Ministrul agriculturii recunoaște că, paradoxal, deși producțiile la porumb și floarea soarelui sunt mici, comparativ cu anii trecuți, prețul pe kg nu a crescut. Dimpotrivă, a scăzut drastic spre nemulțumirea fermierilor. Daniel Constantin a anunțat că, legat de această chestiune a prețurilor, dureroasă pentru fermieri, va mai avea discuții la Ministerul Agriculturii cu traderii de cereale și fermierii.
Crescătorii de animale au avut și ei de suferit de pe urma secetei. Ministrul agriculturii anunță că vor beneficia și ei de o sumă care se va plăti pentru pajiști și pășuni. Nu știm deocamdată cât va fi, dar pot să vă spun sigur că este o sumă mai mică decât cea destinată fermierilor din producția vegetală. Zilele acestea se calculează suma la Ministerul Agriculturii.