3 minute de citit

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

DOCUMENTE NECESARE

● Copie CI/BI/ paşaport;
● Dovadă cont bancar activ;
● Pentru persoanele juridice – actele care atestă forma de organizare, înregistrarea fiscală şi numirea/desemnarea unui administrator;
● Documente specifice, diferenţiate pe tipul de sprijin;
● Documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a elementelor neproductive, precum şi a animalelor declarate.
În cazul solicitării sprijinului aferent sM.11.1 și a sM.11.2, precum și intervențiilor DR-04, DR-05, fermierul trebuie să prezinte în termen:
– copia documentului justificativ (Certificat) şi anexa la certificat conform Anexei nr.19 din Ordinul MADR nr. 312/2021, cu modificările și completările ulterioare care se depun la APIA până la data de 15 octombrie 2024 inclusiv. Documentul justificativ şi anexa trebuie emise în fiecare an de cerere. Lipsa documentului/depunerea lui după termen conduce la respingerea suprafețelor de la plata M.11/ DR-04/ DR-05 și aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația în vigoare.

plati 2023 apia_b

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Dacă nu respecţi toate condiţiile şi obligaţiile care îţi revin, se aplică sancţiuni sau chiar excluderea de la plată!

În anul 2024, fermierii pot beneficia de sprijin financiar finanțat din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală dacă respectă normele privind condiţionalitatea (cu excepția ajutoarelor naționale tranzitorii), care cuprind:
a) Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) şi
b) Standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe următoarele domenii:
● clima și mediul, inclusiv apa, solul și biodiversitatea ecosistemelor ● sănătatea publică și sănătatea plantelor;
● bunăstarea animalelor.
Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe sau plăți anuale prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală,
finanțate din fonduri europene şi de la bugetul național (cu excepția ajutoarelor naționale tranzitorii), trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere.

Orice fermier care solicită sprijin financiar prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din fonduri europene şi de la bugetul național trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe întregul an calendaristic. Pentru a beneficia de plăți pe suprafețele solicitate în cererea de plată, fermierii trebuie să permită desfășurarea controalelor/supracontroalelor efectuate atât de către APIA cât și de către alte instituții delegate pentru efectuarea controalelor.
În Anexa III la Regulamentul (UE) 2021/2115 și în secţiunea 3.10 din Planul naţional strategic 2023-2027 sunt definite normele privind condiţionlitatea ce trebuie respectată de fermieri începând cu 1 ianuarie 2023.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →