6 minute de citit

Document obligatoriu micii fermieri pentru subvenția APIA de 100 euro/ha!

Micii fermieri beneficiază și anul acesta de eco-schema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale). Potrivit Planului Național Strategic 2023-2027, cuantumul aferent acestui an este de 100 euro/ha. Pentru a obține subvenția APIA, micii fermieri trebuie să completeze un caiet. Agroinfo a obținut informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Conform Planului Strategic (PS) 2023-2027, beneficiarii eco-schemelor aferente sectorului vegetal trebuie să ţină evidenţa activităţilor agricole, corelate cu implementarea cerinţelor de bază și specifice, la nivelul suprafețelor aflate sub angajament.

În acest sens, beneficiarii trebuie să completeze anual Caietul(ele) pentru eco-schemele accesate conform modelului (recomandat), pus(e) la dispoziţie de APIA la depunerea cererii de plată. Totodată, acestea sunt disponibile și în format electronic pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.

Pe toată perioada asumării angajamentui aferent eco-schemei, ori de câte ori se realizează lucrări agricole specifice eco-schemei pentru care s-a solicitat sprijin financiar, se completează rubricile din caiet cu informațiile adecvate.

Caietul(ele) pentru eco-scheme, cu înregistrările efectuate, se păstrează pe toată perioada angajamentului, dar şi ulterior, timp de 3 ani după încheierea acestuia pentru verificarea acestora de către inspectorii APIA și ai altor organisme de control abilitate, în cazul efectuării unui control.

Acest(e) caiet(e) trebuie prezentat(e) în cazul controalelor efectuate de APIA şi de către alte organisme de control abilitate.

În coloanele 1-4, care coincid cu cererea de plată, se înscriu date referitoare la toate parcelele/subparcelele de teren agricol din exploatația care face obiectul angajamentului, respectiv: numărul parcelei (1), numărul blocului fizic din care face parte parcela (2), denumirea localității (3), suprafața parcelei/subparcelei (4).

Coloanele 5-6 se completează cu date referitoare la păşunat, respectiv categoria de animale cu care s-a efectuat pășunatul (5) și numărul de animale cu care s-a pășunat (6) – pentru fiecare parcelă de PP.

Atenție! Numărul de animale cu care se pășunează nu trebuie să depășească maximul de 2 UVM/ha raportat la toată suprafața de pajiști permanente și/sau suprafața de pajiști temporare în teren arabil a fermei formată din suprafețe de parcele eligibile și neeligibile, cu excepția cazului în care în amenajamentul pastoral este prevăzută o valoare superioară.

Transformarea numărului de animale în UVM se realizează conform tabelului:
Coeficient de conversie
Tauri, vaci și alte bovine de mai mult de doi ani și ecvidee de mai mult de șase luni coeficient de conversie UVM/cap 1,00
Bovine între șase luni și doi ani coeficient de conversie UVM/cap 0,60
Bovine de mai puțin de șase luni coeficient de conversie UVM/cap 0,40
Ovine și caprine coeficient de conversie UVM/cap 0,15
Suine coeficient de conversie UVM/cap 0,3

Ex:
considerăm o fermă/exploatație cu 6,8 ha structurată astfel:
– parcela 1 – PP de 0,3 ha, pentru care pășunatul este permis cu maxim 2 UVM/ha,
– parcela 2 – PP de 3 ha, pentru care pășunatul este permis cu maxim 2 UVM/ha,
– restul de 3,5 ha este TA.
Fermierul deține: 25 de ovine, 4 bovine între șase luni și doi ani, 2 porcine și 1 taur.

Pentru verificarea respectării condiției de eligibilitate privind deținerea unui efectiv de animale de cel puțin 0,3 UVM/ha din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, suine, ecvidee pe suprafața angajată în cadrul eco-schemei PD-05:
– se înmulțește numărul de animale pe fiecare categorie cu coeficientul prezentat în tabelul anterior și se obține UVM/categorie. Se însumează UVM /categorie pentru toate categoriile de animale existente în fermă și se obține Total UVM/exploataţie: (25 ovine * 0,15 ═ 3,75 UVM/categorie) + (4 bovine între șase luni și doi ani * 0,6 ═ 2,4 UVM/categorie) + (2 porcine * 0,3 = 0,6 UVM/categorie) + (1 taur * 1 ═ 1 UVM/categorie) ═ 7,75 UVM total.
– total UVM/exploataţie se împarte la totalul suprafeţei agricole din ferma cu angajament PD-05 și se obține încărcătura de animale pe hectar (UVM/ha) pentru suprafața cu angajament PD-05: 7,75 UVM / 6,8 ha ═ 1,14 UVM/ha.

Pentru verificarea respectării cerinței specifice privind realizarea activității de pășunat cu max. 2 UVM/ha:
– se înmulțește numărul de animale care pășunează pe fiecare categorie cu coeficientul prezentat anterior și se obține UVM/categorie. Se însumează UVM /categorie pentru toate categoriile de animale care pășunează existente în fermă și se obține Total UVM/categorie care pășunează: (25 ovine * 0,15 ═ 3,75 UVM/categorie) + (4 bovine între șase luni și doi ani * 0,6 ═ 2,4 UVM/categorie) + (1 taur * 1 ═ 1 UVM/categorie) ═ 7,15 UVM care pășunează.
– total UVM/care pășunează se împarte la totalul suprafeţei de pajişte permanentă (păşune/fâneaţă/utilizare mixtă) și pajiști temporare în teren arabil din ferma cu angajament PD-05 și se obține încărcătura de animale pe hectar pentru suprafața de pajiști (UVM/ha pajiști) cu angajament PD-05: 7,15 UVM / 3,3 ha ═ 2,16 UVM/ha pajiști.

Pentru a nu depăși încărcătura maximă de animale, fermierul poate ține o parte din animale în stabulație şi pentru ele să achiziţioneze fân din alte surse sau respectivele animale pot pășuna pe parcelele cu PP ale altui fermier.

Încărcătura de animale poate fi crescută peste valoarea maximă de 2 UVM/ha, până la încărcătura optimă calculată, prevăzută în amenajamentul pastoral. Pentru aceasta este necesar ca pentru suprafețele de PP să existe aprobat amenajamentul pastoral.

Coloanele 7-8 se completează cu suprafața cultivată (7) și se menționează speciile utilizate (8) din anexa nr. 12 la Ordinul MADR nr. 106/2024, cu modificările și completările ulterioare.

Coloanele 9-10 se completează cu suprafața cultivată (9) și se menționează speciile utilizate (10) din anexa nr. 13 la Ordinul MADR nr. 106/2024, cu modificările și completările ulterioare sau pajiște temporară în TA, în cazul în care nu se acoperă integral suprafața de TA cu plante leguminoase, fixatoare de azot.

Coloana 11 se completează numărul de arbori plantați în anul de cerere.

În cazul în care fermierul optează pentru cerința specifică privind Asigurarea acoperii terenului în perioada 15 iunie – 15 octombrie, coloanele 12-16 se completează cu suprafața acoperită – pentru fiecare parcelă de TA (12), informații despre modalitatea prin care a fost realizată acoperirea (13), data la care au început lucrările de pregătire a terenului și înființare a noii culturi (14), data la care au fost finalizate lucrările de pregătire a terenului și înființare a noii culturi (15), valoarea DA sau NU dacă suprafața dintre rândurile CP eligibile PD-05 a fost integral acoperită cu fâșii înierbate, mulci sau resturi vegetale, NA daca parcela este cultivată cu o cultură ne-eligibila PD-05 – pentru fiecare parcelă de CP (16).

În coloana 17 se menționează numărul și data avizului emis de DAJ pentru prelungirea perioadei în care se efectuează lucrările pentru pregătirea terenului şi înfiinţarea noii culturi, suplimentar celor 3 săptămâni prevăzute de GAEC 6.1, ori se înscriu eventualele evenimente/motive care au împiedicat realizarea lucrărilor sau oricare alte observaţii pe care fermierul le consideră utile şi relevante.

caiet pd 05_b

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →