2 minute de citit

Doar 0,065% din oile din UE ar fi prădate de către lup!

Federaţia Coaliţia Natura 2000 – din care fac parte mai multe organizații de mediu – cer Ministerului Mediului să respingă propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecţie a lupului. Numărul acestora – spun specialiștii Comisiei – a crescut cu 25% în ultimul deceniu, devenind o amenințare pentru fermieri.

Într-o scrisoare oficială transmisă ministrului Mediului de către Federaţia Coaliţia Natura 2000 se arată că „nu există dovezi ştiinţifice care să susţină schimbarea statutului de animal protejat al lupului”.

atac-lup_b

Acesta este protejat de lege încă din 1979, în urma Convenţiei de la Berna, cel mai vechi acord la nivel global în domeniul conservării naturii. Ar fi a patra încercare a oficialilor de la Bruxelles de a schimba acest statut pentru lupi. De fiecare dată a fost respinsă.

Federaţia Coaliţia Natura 2000 susține că, evaluarea aprofundată de către Comisia Europeană, în anul 2023, a situaţiei lupului în Uniune a stabilit că daunele aduse animalelor de fermă rămân limitate, iar la scară largă, impactul lupilor asupra animalelor din UE este foarte mic.

Doar 0,065% din oile din UE ar fi prădate de către lup.

Pe de altă parte, experții Uniunii avertizează că sunt 19.000 de lupi în UE, cu 25% mai mulți decât în urmă cu zece ani și că primesc tot mai multe plângeri din partea fermierilor.

sursa

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →