Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordin prin care prelungește valabilitatea autorizațiilor de plantare și replantare a viței-de-vie și elimină o parte din sancțiuni pentru viticultori.
La solicitarea viticultorilor membri în Organizația Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), MADR a elaborat un proiect de ordin pentru modificarea OMADR 364/2016 pentru aprobarea Normelor privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin, după cum urmează:
- Valabilitatea autorizaţiilor de replantare sau de replantare anticipată neutilizate, care expiră în anii 2024 şi 2025, se prelungeşte cu trei ani;
- Viticultorilor care deţin autorizaţii de replantare sau de replantare anticipată ale căror termene expiră în anii 2024 și 2025 nu le este aplicată sancţiunea administrativă prevăzută de acesta, cu condiţia să notifice direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, până la 31 decembrie 2024, că nu intenţionează să îşi utilizeze autorizaţiile şi nici să beneficieze de prelungirea valabilităţii acestora;
- Valabilitatea autorizaţiilor pentru plantări noi neutilizate care expiră în anii 2024 și 2025 se prelungeşte cu trei ani;
- Viticultorilor care deţin autorizaţii pentru plantări noi neutilizate ale căror termene expiră în anii 2024 și 2025 nu le este aplicată sancţiunea administrativă prevăzută de acesta, cu condiţia să notifice Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, până la 31 decembrie 2024, că nu intenţionează să îşi utilizeze autorizaţiile şi nici să beneficieze de prelungirea valabilităţii acestora.
Potivit ONIV, măsura este permisă de regulamentele UE și este necesară întrucât stocurile de vin din România au ajuns anul acesta la un maxim de aproape 2,1 milioane hectolitri, față de o medie de 1,7 milioane hl în ultimii 5 ani.
„La acest context general se adaugă faptul că multe din plantațiile realizate prin măsura de reconversie/restructurare ating în acest moment și în anii care vor urma un maxim de producție, care va adăuga o presiune în plus asupra valorificării vinului obținut”, precizează ONIV.