Societatea Internaţională pentru Protecţia Animalelor (WSPA) a criticat cel mai recent raport de evaluare al Comisiei Europene cu privire la transportul animalelor pe distanţe lungi, acuzând autorităţile de la Bruxelles că nu au propus nici o revizuire a normelor existente în prezent.
„Comisia Europeană a ratat o oportunitate majoră de a îmbunătăţi în mod semnificativ bunăstarea a milioane de animale transportate pe distanţe mari. O limită de opt ore la transport este crucială pentru a preveni suferinţa animalelor în Europa”, susţine Lesley Lambert, director de campanie la WSPA.
În prezent, la nivelul Uniunii Europene există reglementări clare în ceea ce priveşte condiţiile de transport a animalelor. Spre exemplu, ovinele şi caprinele pot călători până la 29 de ore, iar porcinele nu mai mult de 24 de ore. Pe de altă parte, transportul animalelor pe durata câtorva zile este permis, atâta timp cât transportatorul îndeplineşte anumite condiţii cu privire la odihna, hrănirea şi adăparea animalelor. Astfel, există numeroase cazuri în care animalele sunt transportate din nordul Europei, până în estul Turciei, ceea ce, potrivit WSPA, reprezintă o distanţă mult prea mare.
Pe de altă parte, suprapopularea, temperaturile extreme, lipsa furajelor sau a apei reprezintă factori de stres care duc la deshidratare şi chiar decesul animalelor pe durata transportului, avertizează Societatea Internaţională pentru Protecţia Animalelor. „Acest nivel de suferinţă este ceva de neacceptat pentru mulţi cetăţeni europeni. Animalele ar trebui sacrificate cât mai aproape de locul unde au fost crescute”, consideră Lesley Lambert.
Activă în peste 50 de tari, The World Society for the Protection of Animals deţine statut consultativ în cadrul Consiliului Europei şi colaborează cu guvernele naţionale şi Organizaţia Naţiunilor Unite.