Cu 22,2 milioane de euro s-ar putea suplimenta subvențiile crescătorilor de animale! Comisia Europeană i-a trimis României 11,1 milioane de euro, un ajutor financiar pentru fermieri. Banii sunt pentru fermieri și ei pot să ceară Ministerului Agriculturii să dubleze această sumă din bugetul național. Așa spune clar Comisia Europeană! Liderii fermierilor din România nu au cerut până acum acest lucru!
Anul acesta, crescătorii de bovine au șansa unui ban în plus la subvenții. Cu toate acestea, niciunul dintre liderii fermierilor nu suflă o vorbă despre ce a spus răspicat, pe 1 octombrie, Comisia Europeană. Comisia a făcut un prim draft cu regulile după care să se împartă banii trimiși pentru fermieri. În acest draft este o informație care aruncă în aer toate scenariile făcute de liderii fermierilor pentru împărțirea banilor. Comisia Europeană spune clar că statele membre pot să dubleze suma! Iată ce scrie în draft!
Statele membre au posibilitatea de a suplimenta această finanțare cu până la 100%. Suma suplimentată din bugetul național trebuie folosită în același mod ca ajutorul oferit de UE. Ca urmare a acestei condiții suplimentul național intră în domeniul de aplicare al normelor privind ajutoarele de stat.
Atenție, fermierilor români li s-ar putea împărți nu 11,1 milioane de euro, cât a trimis Europa, ci 22,2 milioane de euro. Până acum este clar doar că aproximativ 2,8 milioane de euro, din cele 11,1 milioane, merg spre piața cărnii de porc. Rămân 8,3 milioane de euro care ar fi pentru piața laptelui. Negocierile aprige de la Ministerul Agriculturii sunt pentru acești bani.
Liderii fermierilor spun, de o lună încoace, că este prea mică suma pentru a fi împărțită fermierilor ca un supliment la subvenții și că ar fi bine să fie folosită la promovarea și etichetarea produselor lactate. Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine, a spus că 5 milioane de euro vor merge către fermierii care au până-n 15 capete de bovine și că 3 milioane de euro sunt pentru promovare.
Emil Florian Dumitru, liderul Federației Pro Agro, spune că suplimentul la subvenție ar fi o măsură populistă și neserioasă. Mai mult s-ar cheltui cu virarea subvențiilor în conturile fermierilor decât ar fi suma care ar reveni fiecărui fermier. Și atunci, mai bine ar merge banii către o campanie de promovare. Dar niciunul dintre lideri nu suflă o vorbă despre ce a transmis Comisia Europeană statelor membre: dublați suma cu până la 100%.
Pe 7 septembrie, Comisia Europeană a distribuit un pachet financiar de 420 de milioane de euro celor 28 de state membre. Banii constituie un ajutor pentru piața laptelui și a cărnii de porc, grav afectate de scăderea prețurilor.