Adama
AGRICOVER

Mierea cu urme de OGM, comercializată doar cu autorizaţie

Publicat: 07 septembrie 2011 - 10:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prezenţa în miere a polenului provenit de la porumb modificat genetic, chiar şi într-o cantitate infimă, împiedică o comercializare a mierii fără autorizaţie prealabilă, a hotărât Curtea Europeană de Justiţie (CEJ).

Această decizie ar putea da noi argumente celor care contestă cultivarea de plante modificate genetic.
„Mierea şi suplimentele alimentare care conţin polen provenit de la un OGM sunt articole de consum produse pornind de la OGM-uri care nu pot fi comercializate fără autorizaţie prealabilă'", a afirmat CEJ în hotărârea sa.

„Cu OGM” pe etichetă
Până în prezent, o reglementare a Uniunii Europene impunea ca produsele să fie etichetate doar cu menţiunea „cu OGM” dacă ele conţin 0,9 % sau mai mult OGM. Potrivit textului, etichetarea „cu OGM” nu este obligatorie în cazul prezenţei „accidentale” de OGM sau „inevitabilă tehnic”, prin polenizare, de exemplu.

Aşadar, potrivit CEJ, este mai puţin important dacă polenul provenit de la porumb modificat genetic a fost introdus în miere în mod intenţionat sau accidental. „Obligativitatea obţinerii unei autorizaţii pentru comercializare există indiferent de proporţia de material genetic modificat din produsul în cauză”, a precizat tribunalul.

Borcane cu miere_b

Curtea a admis că acest polen nu mai reprezintă în sine un OGM în măsura în care el şi-a pierdut capacitatea de reproducere şi se dovedeşte lipsit de orice capacitate de a transfera material genetic.
Totuşi, se subliniază în hotărâre, „produse precum mierea şi suplimente alimentare care conţin un astfel de polen reprezintă produse alimentare care conţin ingredienţi realizaţi pornind de la un OGM în sensul reglementării” care impune o punere pe piaţă numai după autorizare.

Justiţia europeană a fost chemată să se pronunţe într-un diferend dintre un apicultor german şi landul Bavaria (sudul Germaniei), proprietarul unor terenuri pe care a fost cultivat, în ultimii ani, porumb MON810, un OGM al grupului american Monsanto, în scopul efectuării unor cercetări ştiinţifice.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2624 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii