Franţa şi Germania sunt principalii producători de produse agroalimentare din Uniunea Europeană. Franţa ocupă primul loc la producţia de cereale şi de carne de pasăre, în timp ce Germania este cel mai important producător de brânzeturi şi de carne de porc. La producţia de lapte, pe prima poziţie este Marea Britanie, arată datele privind anul agricol 2010, prezentate în 9 noiembrie 2011 de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Franţa, Germania şi Polonia au realizat, în 2010, aproape jumătate din producţia de cereale a UE
Potrivit datelor Eurostat, citate de Agerpres, în perioada 2008-2010, Uniunea Europeană a produs aproximativ 300 milioane tone de cereale pe an. În 2010, aproape jumătate din producţia totală de cereale a UE a venit din trei state: Franţa (23%), Germania (16%) şi Polonia (10%), însă este de notat faptul că aproape un sfert din totalul producţiei a fost realizat doar de Franţa. Franţa este principalul producător din UE pentru grâu, orz şi porumb.
Germania a asigurat, în 2010, un sfert din producţia UE de carne de porc
Tot în 2010, în UE27 au fost produse 22 milioane tone de carne de porc, 12,2 milioane tone de carne de pasăre şi 7,9 milioane tone de carne de vită. Germania a asigurat 25% din producţia UE de carne de porc (5,4 milioane tone), urmată de Spania cu 15% din total (3,4 milioane tone), Franţa - 9% (2,0 milioane tone), Polonia şi Danemarca - 8% (1,7 milioane tone).
Marea Britanie a produs anul trecut 22% din laptele de vacă din UE, iar alte cinci state au realizat aproape trei sferturi din producţia de brânzeturi
Producţia de lapte de vacă colectată în UE27 în 2010 s-a ridicat la 136,4 milioane tone, din care au fost produse, printre altele, 31,5 milioane tone lapte de consum şi 9 milioane tone de brânzeturi.
Marea Britanie a fost cel mai mare producător de lapte din UE - 6,9 milioane tone (22% din total), urmată de Germania - 5,3 milioane tone (17%), Franţa - 3,7 milioane tone (12%) şi Spania - 3,5 milioane tone (11%).
Principalii producători de brânzeturi din UE au fost, anul trecut, Germania - 2,1 milioane tone (23% din total), Franţa - 1,9 milioane tone (21%), Italia - 1,2 milioane tone (13%), Olanda - 800.000 de tone (8%) şi Polonia - 700.000 de tone (7%).
Cât produce România?
Potrivit Eurostat, România avea, în 2010, cel mai mare număr de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, 3,856 milioane (sau 32% din totalul UE 27). Cu toate acestea, ţara noastră a realizat anul trecut doar 5,4% din producţia de cereale a UE27.
Producţia de lapte a României a fost, în 2010, de 223.000 tone, mai puţin decât Ungaria - 361.000 tone şi Slovacia 275.000 tone, iar cea de brânzeturi a fost de 64.000 de tone, mai puţin decât Lituania - 95.000 de tone şi Bulgaria - 69.000 de tone.
La producţia de carne, în 2010, în România au fost produse 234.000 tone de carne de porc, 287.000 tone de carne de pasăre şi 28.000 de tone carne de vită.