Seceta prelungită a diminuat drastic producţiile agricole din acest an, iar preţurile furajelor au crescut de la o zi la alta. Care poate fi rentabilitatea exploataţiilor de animale în plină criză a furajelor şi în ce stadiu se află zootehnia autohtonă în momentul de faţă ne-au spus fermierii.
Mircea Ciurea, crescător de bovine şi administrator al Cooperativei Agricole Someş-Arieş, judeţul Cluj, este de părere că preţurile la furaje au atins deja un maxim. „Preţurile la furaje sunt deja foarte mari, prea mari, şi nu mai au unde să crească. Pentru că riscă să nu le mai cumpere nimeni iar vânzătorii să rămână cu acestea pe stoc. Este clar că fermierii sunt la limita suportabilităţii”, susţine Mircea Ciurea.
Potrivit acestuia, tărâţele se vând cu 0,8 lei/kg plus TVA, şrotul de floarea soarelui a ajuns la 1,1 lei/kg plus TVA, soia se vinde cu 1,8 lei kilogramul plus TVA, iar kilogramul de fân costă 0,6 lei/kg.
O piaţă a furajelor mult mai săracă
Creşterea preţurilor a fost provocată şi de o piaţă a furajelor mult mai săracă. „De fapt, adevărul este că fân nici nu se mai găseşte, mai ales dacă te uiţi după fân de calitate. Ceea ce se mai găseşte acum de cumpărat este fân slab”, afirmă Mircea Ciurea.
Fără îndoială, unul din principalele efecte este majorarea preţului laptelui, dar nu numai. „Se produc o serie de efecte negative, cum sunt: scumpirea laptelui, animalele scad în greutate etc. Toate conduc, în final, la rezultate mai slabe din punct de vedere economic pentru fermă. Cu furaje scumpe şi alimentaţie slabă nu poţi avea rezultate bune”, susţine Mircea Ciurea.
Care sunt soluţiile pe care fermierii le iau in calcul? „Eu cred că, în situaţia de faţă, avem nevoie de susţinere adecvată din partea statului. Fără subvenţii este greu de crezut că vom mai reuşi să supravieţuim. Din păcate, guvernanţii noştri, în loc să ne sprijine, văd că mai nou taie mereu din câte o subvenţie. Ar trebui să primim şi subvenţie pe cap de animal, dar şi pe suprafaţă. Să le primim la timp şi nu cu întârzieri, care ne pot fi fatale”, conchide Mircea Ciurea.
Preţurile ar putea creşte cu până la 30%
Şi Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei „Moldoovis” Botoşani şi membru al Federaţiei Romovis, trage un semnal de alarmă cu privire la criza furajelor. În opinia lui, situaţia fermierilor tinde să devină critică. „Tot mai multe semnale venite de la crescători indică faptul că, în cel mai scurt timp, fermierii vor ajunge într-o situaţie disperată cu furajele. Deja fermierii au ajuns să nu mai ţină cont de calitatea acestora, pentru că pur şi simplu nu mai au de unde alege, ei adunând ce găsesc”, susţine Ionică Nechifor.
Lipsa furajelor a determinat şi majorările de preţuri la hrana animalelor. „Cred că preţurile furajelor cresc acum de la o zi la alta. Lucerna a ajuns de la 10 lei balotul de 20 kilograme la 18 şi chiar 20 lei/balot. Porumbul, de la 0,6 lei, în 2011, acum costă 1,4 lei kilogramul. Un balot de coceni de 300 kilograme costă în prezent 40 de lei. Ştiţi cât costa acelaşi balot în urmă cu un an? Nici un leu, că se putea primi gratis”, explică Ionică Nechifor.
Cât de mult mai pot creşte preţurile, având în vedere puterea de cumpărare a crescătorilor? „Cine poate şti? Gândiţi-vă că acum se practică astfel de preţuri în perioada de recoltare. Peste trei săptămâni, toate pot costa cu 30 la sută mai mult. Pentru că nu se mai găsesc şi atunci cine are nevoie plăteşte”, declară Ionică Nechifor.