Adama
AGRICOVER

Criza furajelor afectează crescătorii de animale. Preţurile cresc de la o zi la alta

Publicat: 26 octombrie 2012 - 11:56
Comenteaza   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Seceta prelungită a diminuat drastic producţiile agricole din acest an, iar preţurile furajelor au crescut de la o zi la alta. Care poate fi rentabilitatea exploataţiilor de animale în plină criză a furajelor şi în ce stadiu se află zootehnia autohtonă în momentul de faţă ne-au spus fermierii.

Mircea Ciurea, crescător de bovine şi administrator al Cooperativei Agricole Someş-Arieş, judeţul Cluj, este de părere că preţurile la furaje au atins deja un maxim. „Preţurile la furaje sunt deja foarte mari, prea mari, şi nu mai au unde să crească. Pentru că riscă să nu le mai cumpere nimeni iar vânzătorii să rămână cu acestea pe stoc. Este clar că fermierii sunt la limita suportabilităţii”, susţine Mircea Ciurea.
Potrivit acestuia, tărâţele se vând cu 0,8 lei/kg plus TVA, şrotul de floarea soarelui a ajuns la 1,1 lei/kg plus TVA, soia se vinde cu 1,8 lei kilogramul plus TVA, iar kilogramul de fân costă 0,6 lei/kg.

O piaţă a furajelor mult mai săracă
Creşterea preţurilor a fost provocată şi de o piaţă a furajelor mult mai săracă. „De fapt, adevărul este că fân nici nu se mai găseşte, mai ales dacă te uiţi după fân de calitate. Ceea ce se mai găseşte acum de cumpărat este fân slab”, afirmă Mircea Ciurea.
Fără îndoială, unul din principalele efecte este majorarea preţului laptelui, dar nu numai. „Se produc o serie de efecte negative, cum sunt: scumpirea laptelui, animalele scad în greutate etc. Toate conduc, în final, la rezultate mai slabe din punct de vedere economic pentru fermă. Cu furaje scumpe şi alimentaţie slabă nu poţi avea rezultate bune”, susţine Mircea Ciurea.

Care sunt soluţiile pe care fermierii le iau in calcul? „Eu cred că, în situaţia de faţă, avem nevoie de susţinere adecvată din partea statului. Fără subvenţii este greu de crezut că vom mai reuşi să supravieţuim. Din păcate, guvernanţii noştri, în loc să ne sprijine, văd că mai nou taie mereu din câte o subvenţie. Ar trebui să primim şi subvenţie pe cap de animal, dar şi pe suprafaţă. Să le primim la timp şi nu cu întârzieri, care ne pot fi fatale”, conchide Mircea Ciurea.

Preţurile ar putea creşte cu până la 30%
Şi Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei „Moldoovis” Botoşani şi membru al Federaţiei Romovis, trage un semnal de alarmă cu privire la criza furajelor. În opinia lui, situaţia fermierilor tinde să devină critică. „Tot mai multe semnale venite de la crescători indică faptul că, în cel mai scurt timp, fermierii vor ajunge într-o situaţie disperată cu furajele. Deja fermierii au ajuns să nu mai ţină cont de calitatea acestora, pentru că pur şi simplu nu mai au de unde alege, ei adunând ce găsesc”, susţine Ionică Nechifor.

Lipsa furajelor a determinat şi majorările de preţuri la hrana animalelor. „Cred că preţurile furajelor cresc acum de la o zi la alta. Lucerna a ajuns de la 10 lei balotul de 20 kilograme la 18 şi chiar 20 lei/balot. Porumbul, de la 0,6 lei, în 2011, acum costă 1,4 lei kilogramul. Un balot de coceni de 300 kilograme costă în prezent 40 de lei. Ştiţi cât costa acelaşi balot în urmă cu un an? Nici un leu, că se putea primi gratis”, explică Ionică Nechifor.

Cât de mult mai pot creşte preţurile, având în vedere puterea de cumpărare a crescătorilor? „Cine poate şti? Gândiţi-vă că acum se practică astfel de preţuri în perioada de recoltare. Peste trei săptămâni, toate pot costa cu 30 la sută mai mult. Pentru că nu se mai găsesc şi atunci cine are nevoie plăteşte”, declară Ionică Nechifor.

Vizualizat: 3943 | Video Video 1 2 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

2.
Play Bunăstarea animală

Bunăstarea animală

11 august 2012

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii