În Anglia şi Ţara Galilor urmează să înceapă testarea unui vaccin împotriva tuberculozei bovine iar cele mai optimiste previziuni susţin că acesta ar putea fi disponibil la comercializare până în anul 2025.
Testele vor fi realizate în următorii patru ani în numele Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra). Între timp, autorităţile britanice şi-au fixat ca obiectiv pe termen lung eradicarea completă a acestei boli care anual provoacă sacrificarea unui număr de peste 40.000 de animale numai în Regatul Unit.
Măsurile includ, printre altele, planuri de îmbunătăţire a regimului de testare a bovinelor şi vaccinarea unui număr nespecificat de bursuci împotriva tuberculozei, dat fiind faptul că aceste mamifere omnivore sunt considerate vectori de răspândire a bolii, prin contact direct sau indirect.
Ultimele statistici arată că, în Anglia, incidentele de turmă asociate tuberculozei a scăzut cu 9% în ultimul an (până în noiembrie 2019). De asemenea, s-a semnalat o reducere de 10% a numărului de efective care nu sunt oficial indemne de boală şi o scădere cu 4% a numărului total de animale sacrificate din cauza bolii. Pe de altă parte, în Ţara Galilor numai anul trecut au fost sacrificate 12.000 de vaci care au fost diagnosticate cu tuberculoză. Majoritatea testelor pozitive provin din sud-vestul Angliei, dar boala este prezentă şi în Țara Galilor, Midlands şi într-o zonă izolată din East Sussex.
Ce este tuberculoza bovină?
Tuberculoza bovină este o boală extrem de infecţioasă, care afectează plămânii bovinelor, şi una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă astăzi industria agricolă. Începând cu anii 1980, numărul vacilor testate pozitiv la TBC a crescut substanţial. Vitele infectate trebuie sacrificate, ceea ce este dureros, dar creează şi o povară economică pentru sectorul zootehnic.
Dovezile ştiinţifice sugerează că bovinele pot contracta boala prin contactul direct sau indirect cu bursucii sau cu alte animale sălbatice. Cu toate acestea, bursucii nu sunt principala cauză a răspândirii, care este contactul de la vacă la vacă.