Reprezentanţii crescătorilor de bovine şi cei ai Ministerului Agriculturii s-au întâlnit, în data de 4 martie a.c., pentru a discuta cele mai importante probleme cu care se confruntă sectorul creşterii vacilor.
Potrivit lui Dorel Secară, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), principalele probleme au fost creşterea bugetului alocat pentru acordarea subvenţiei de 0,3 lei pe litru pentru calitatea laptelui şi notificarea către Bruxelles privind sprijinul pentru junincile la prima fătare, document care se află, la ora actuală, în dezbaterea Ministerului Agriculturii.
Ca urmare a întâlnirii, s-a stabilit ca reprezentanţii ministerului, cei ai Federaţiei Naţionale a producătorilor Agricoli din România (FNPAR) şi cei ai FCBR să se deplaseze la Bruxelles pentru a susţine aceste cereri. Prima pentru calitatea laptelui pentru ultimul trimestru al anului 2008 este singura restanţă de plată către crescătorii de bovine şi poate fi achitată, în prezent, doar în proporţie de 80 la sută, însă se vor face presiuni asupra ministerului ca aceasta să fie achitată integral, potrivit lui Secară.
Schema de ajutor propusă de crescătorii de bovine - „Susţinerea creşterii efectivului de bovine”, având ca bază legală Legea Zootehniei nr.72/2002, are drept obiectiv menţinerea femelelor în fermă până la prima fătare şi prevede acordarea unui sprijin financiar de 860 de lei (200 euro)/cap de animal, acordat în două tranşe - 258 de lei (60 euro) la vârsta de 6 luni şi 602 lei (140 euro) la prima fătare, pentru femelele provenite din mame cuprinse în controlul oficial al producţiei de lapte, dacă gestaţiile mamelor şi fiicelor sunt obţinute prin însămânţare artificială.
În data de 6 martie a.c., reprezentanţii crescătorilor de bovine s-au întâlnit la Alba-Iulia cu cei ai APRIL, discuţiile vizând stabilizarea preţului laptelui şi înfiinţarea unei organizaţii interprofesionale ce va include producătorii de lapte materie primă şi procesatorii.