În judeţul Tulcea se găsesc, în momentul de faţă, circa 1.700 de cazuri de leucoză bovină fiind astfel, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV), judeţul cu cele mai multe proprietăţi private în care se găsesc animale bolnave incurabil.
Potrivit directoarei DSV, Marilena Tertiş, la începutul anului în judeţ erau înregistrate circa 1.800 de cazuri de leucoză bovină, iar pe parcursul anului s-au mai identificat alte 600 de cazuri, cele mai multe animale bolnave, peste 50%, aflându-se în localităţi din Delta Dunării.
„La Partizani sunt peste 400 de bovine cu leucoză, la Murighiol sunt peste 200 de animale bolnave, la CA Rosetti sunt circa 200, acelaşi număr de cazuri, 200, înregistrându-se şi la Sfântu Gheorghe. Avem un buget suficient în acest an pentru a scoate animalele bolnave din efective, însă ne lovim de refuzul proprietarilor care susţin pe de o parte că animalele sunt incluse în programe cu finanţare europeană sau că statul acordă subvenţii pentru ele. Pe de altă parte, unii localnici din Deltă spun că sunt de acord cu scoaterea animalelor bolnave din efectiv, dar sistemul de creştere practicat este o problemă. La Sfântu Gheorghe sau CA Rosetti oamenii ne-au spus că animalele sunt bolnave, că renunţă la ele, dar că trebuie să aşteptăm până când se întoarce vaca acasă”, a afirmat directoarea DSV, Marilena Tertiş, citată de Agerpres.
Conform prevederilor legale în vigoare, animalele bolnave de leucoză bovină trebuie scoase din efective în 30 de zile de la depistarea bolii, în caz contrar proprietarii acestora putând fi sancţionaţi cu amendă de 2.400 de lei, aplicarea sancţiunii având drept efect pierderea dreptului de a primi despăgubiri din partea statului. În judeţul Tulcea, potrivit DSV, există 32.000 de bovine. sursa: Agerpres