În ultima vreme, tot mai multe voci din rândul fermierilor au cerut ministerului de profil adoptarea unor acte normative privind bunăstarea bovinelor, după modedul celui deja implementat la porci și păsări.
Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din Maramureş, este unul dintre promotorii acestei idei. „Dacă am făcut bunăstare la pasăre și porc, haideți să o facem și la bovine. Avem destule exemple în Uniunea Europeană”, i-a spus acesta ministrului.
Valeriu Tabără nu exclude pe viitor acordarea unor forme de sprijin ce vizează stimularea creşterii competitivităţii sectorului românesc de creştere a bovinelor şi atingerea obiectivelor europene privind bunăstarea animalelor, însă îi sfătuiește pe fermieri să se mai gândească.
„Astă toamnă când mi-au venit cu bunăstarea la porci și păsări am avut o reținere și s-a confirmat. Să vă spun ce am pățit când am dat drumul la cereri. Păi dacă e bunăstare înseamnă că se reduce numărul animalelor, nu se triplează. Când au auzit că se dau bani, s-au dublat cererile la porc, nici măcar înainte de 1989 nu aveam acele cifre. Ieșeau în jur de opt milioane de capete”, susține ministrul.
Acesta a evidențiat însă rolul asociațiilor în stabilirea unor astfel de măsuri. „În momentul în care avem toată evidența clară, și aici intervine rolul asociațiilor, pentru că nu se mai poate fenta cu numărul de animale, vom putea crește susținerea. Dacă regulile pe bunăstare vă ajută mai mult, vă rog să-mi faceți pachetul întreg, să veniți cu el să-l discutăm”, le-a transmis șeful de la Agricultură fermierilor.
În prezent, pentru bunăstarea păsărilor se acordă un ajutor de stat în valoare de 368,2 milioane lei, iar pentru respectarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării şi protecţiei porcinelor se acordă alte 365,1 milioane lei. Ajutoarele de stat se acordă anual, în plăţi semestriale. Suma maximă de ajutor nu poate depăşi 500 euro / UVM/an.