Propunerea de sprijinire a agricultorilor care doresc să-şi reducă producţia de lapte pentru a ajuta la reechilibrarea sectorului produselor lactate a fost un succes semnificativ, conform cifrelor finale preluate de la autorităţile naţionale din fiecare ţară UE.
Aproximativ 48.000 de crescători de vaci au beneficiat de pe urma aplicării schemei de ajutor pentru reducerea producţiei de lapte, ceea ce a dus la o reducere totală a producţiei de lapte de aproape 834.000 de tone. Din bugetul iniţial alocat de 150 de milioane de euro, aproape 112 milioane de euro au fost utilizate pentru a compensa fermierii pentru eforturile lor.
Schema de reducere a producţiei de lapte a fost anunţată în iulie 2016 şi a fost aplicată în ultimul trimestru al anului 2016 până în ianuarie 2017. Scopul său a fost de a contribui la contrabalansarea efectelor crizei din sectorul produselor lactate prin reducerea cantităţii de lapte disponibile pe piaţă, pentru a le oferi fermierilor un preţ mai bun.
Pentru a încuraja fermierii să îşi diminueze producţia de lapte, sistemul a oferit sprijin sub forma a 14 eurocenţi pentru fiecare kilogram de lapte contractat a fi redus. Ajutorul financiar a fost plătit agricultorilor doar pe baza reducerii efective a producţiei, după ce au făcut această dovadă autorităţilor naţionale.
De asemenea, schema a contribuit la reechilibrarea efectivă a pieţei Uniunii Europene a produselor lactate în ansamblu, reflectată în creşterea preţurilor la lapte în spaţiul comunitar în ultimul an. Preţul mediu în aprilie 2017 a fost de 32,79 eurocenţi / kg, o creştere de 21 procente faţă de aceeaşi lună a anului anterior.