În 2016, producţia brută de carne de vită a Uniunii Europene este de aşteptat să crească cu 3,3%, această evoluţie fiind determinată de numărul tot mai mare de sacrificări ale vacilor de lapte, din cauza crizei pe care o traversează sectorul produselor lactate.
Potrivit datelor cuprinse în cel mai recent raport al Comisiei Europene, producţia netă de carne de vită a UE a înregistrat o creştere de 3,2% în prima jumătate a anului 2016 faţă de perioada similară a anului trecut, atât în UE-15 (+2,2%, respectiv 70.000 tone), cât şi în UE-N13 (+12% sau 45.000 de tone). Din grupul statelor care au aderat la Uniunea Europeană după anul 2004 se detaşează Polonia, care a produs deja cu 28.000 de tone mai mult în primele şase luni ale anului 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, surplus provenit în special de la abatorizarea vacilor şi junincilor de lapte.
În ceea ce priveşte grupul UE-15, al doilea trimestru al anului 2016 a fost marcat de o accelerare a sacrificărilor de vaci (+9%) şi juninci (+5%) faţă de primul trimestru, în timp ce sacrificările de taurine au rămas la un nivel stabil. Cu excepţia Italiei şi Suediei, întreg blocul comunitar a înregistrat o creştere a sacrificărilor de vaci pentru lapte în intervalul aprilie-iunie 2016. Şi cel mai probabil aceste sacrificări vor continua într-un ritm accelerat în ultima parte a anului, dacă luăm în calcul stimulentele suplimentare pentru reducerea producţiei de lapte.
Una peste alta, pentru anul 2016 este prognozată o creştere cu 2,6 la sută a producţiei de carne de vită a Uniunii Europene, iar pentru 2017 se aşteaptă o stagnare.