Producătorii români de lapte de vacă vor avea mai mult de un an la dispoziţie pentru a produce doar lapte conform normelor UE, după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a obţinut avizul Comisiei Europene (CE) pentru o perioadă suplimentară de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare a laptelui crud de vacă produs în România, informează ANSVSA.
Autoritatea a solicitat CE acordarea unei perioade suplimentare de tranziţie pentru România, pentru alinierea la cerinţele comunitare a laptelui crud de vacă, cu cel puţin un an peste data stabilită, de 31 decembrie 2011.
Peste 90% din exploataţiile de vaci de lapte din România au 1-3 capete bovine
Raportul detaliat elaborat de către ANSVSA a prezentat faptul că, din totalul de 111.988 de exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, peste 90% sunt cele cu un efectiv de 1 - 3 capete de bovine.
Datele au arătat, de asemenea, că dintre cele 1.464 de ferme, un număr de 510 derulează programe de modernizare şi restructurare pentru atingerea conformităţii la cerinţele europene, şi că dintre cele 1.613 de centre de colectare a laptelui, 408 nu corespund din punct de vedere structural, dar au întocmit programe de modernizare şi restructurare.
20% din laptele de vacă livrat procesatorilor este neconform
Un alt argument inserat în raport a fost acela că doar 80% din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare este conform cu reglementările europene.
Estimarea realizată de către experţii ANSVSA în raportul prezentat CE a arătat că la sfârşitul perioadei de tranziţie acordate României, 31 decembrie 2011, un procent de 19% din laptele crud de vacă livrat către unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (număr total de germeni/ml şi numărul de celule somatice/ml) prevăzut de reglementările europene.
Principalii beneficiari ai perioadei de tranziţie sunt producătorii mici şi fabricile de procesare a laptelui neconform
Principalul beneficiu al obţinerii acestei perioade suplimentare de tranziţie este că producătorii care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-şi valorifica pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective.
„Este o realizare ale cărei beneficii imediate vor fi păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creşterea efectivelor de vaci de lapte şi, în esenţă, o modalitate de a evita implicaţii sociale şi economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activităţii unităţilor de industrie alimentară”, afirmă reprezentanţii ANSVSA.
Potrivit ANSVSA, esenţial este ca această perioadă suplimentară obţinută să fie utilizată pentru aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene.
„Avizarea favorabilă de către Comisia Europeană a solicitării României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România pentru cel puţin un an reprezintă nu numai un câştig pentru fermierii români. Aceasta perioadă suplimentară pe care noi o primim trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii, sub coordonarea specialiştilor din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată. Ştiu că atingerea acestui ţel presupune costuri financiare şi eforturi umane susţinute, dar dacă nu o facem acum, s-ar putea să nu mai beneficiem de această şansă niciodată”, a declarat Radu Roatiş-Cheţan, preşedintele ANSVSA.