Vânzătorii de material seminal congelat (MSC) vor transmite asociaţiilor conducătoare de Registru Genealogic informaţii referitoare la toţi taurii care intră în România, iar asociaţiile acrediate pentru comercializarea MSC vor raporta, lunar, conducătorilor de Registru Genealogic date privind însămânţările artificiale realizate, taurii parteneri şi produşii obţinuţi.
Aceste măsuri de reglementare a pieţei însămânţărilor artificiale au fost propuse de Asociaţia „Bălţata Românească” Braşov, la o întâlnire cu reprezentanţii MADR, ai ANARZ şi ai distribuitorlor de MSC, la începutul lunii decembrie 2013. La întâlnire au mai participat reprezentanţi ai FCBR, ai Holstein Ro, ai AGCTR, ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Din partea MADR au fost secretarul de stat Daniel Botănoiu şi Gheorghe Neaţă.
Propunerea Asociaţiei „Bălţata Românească” a fost susţinută de toate celelalte asociaţii care conduc registre genealogice, iar măsurile vor fi aplicate după modificarea Ordinului 340/2013, prin care s-a legiferat circuitul materialului seminal de la importator până la fermier.„Noi am cerut completarea ordinului prin obligarea tuturor vânzătorilor de MSC de a informa asociaţiile conducătoare de registru genealogic în ceea ce priveşte taurii care intră în România, penru că acei tauri urmează să facă parte din programul de ameliorare şi trebuie să se încadreze în valorile minime de ameliorare pe care asociaţiile conducătoare de RG le au în programele lor.
"Asociaţia Bălţata Românească a mai cerut o completare la ordin prin care asociaţiile judeţene care comercializează acest MSC să raporteze lunar tot ce înseamnă însămânţări artificiale, tauri parteneri, produşii obţinuţi, ca să se aibă o imagine clară în orice moment asupra taurilor folosiţi în România şi asupra produşilor obţinuţi de pe urma însămânţărilor artificiale. raportarea se va face către asociaţiile conducătoare de registru genenealogic cu care asociaţiile judeţene au protocoale de colaborare care au stat la baza acreditării de către ANARZ pentru comercializarea de MSC”, ne-a declarat Zoltan Haller, vicepreşedintele Asociaţiei „Bălţata Românească”, după întâlnirea de la MADR.
Potrivit ANARZ, la 14.11.2013, erau 35 de asociaţii judeţene ale crescătorilor de bovine autorizate pentru achiziţia, depozitarea şi aprovizionarea punctelor de însămânţare artificială cu MSC pentru efectuarea însămânţărilor artificiale la bovine.
Vânzarea MSC, doar prin asociaţiile crescătorilor
În plus, FCBR a cerut revenirea la prima variantă a ordinului 340/2013 privind distribuţia şi activitatea de însămânţări artificiale (modificat ulterior de ordinul 605/2013), respectiv desfăşurarea însămânţărilor artificiale doar prin asociaţiile funcţionale reprezentative la nivel naţional. „La nivelul asociaţiilor, prin specialiştii angajaţi, să se stabilească valoarea de ameliorare a taurului care intră în fermă în funcţie de valoarea animalelor din ferma respectivă şi acest lucru să nu îl decidă operatorul cu comerciantul de material seminal. (...) Asta este poziţia corectă şi normală. Operatorul însămânţător, medicul veterinar, inginerul zootehnist, primarul sau cine mai face însămânţări artificale în România trebuie să ia doar acest material, ales de asociaţie, şi nu altul pe care îl comandă ei, cu care să facă însămânţarea. Dacă ministerul vrea să aibă controlul asupra acestui material seminal, să reglementeze piaţa şi s-o transparentizeze, trebuie să facă aceste modificări”, ne-a declarat Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.
Propunerea a fost susţinută de toate organizaţiile crescătorilor de bovine şi inclusiv de distribuitorii de MSC, afirmă Frânc. Acesta spune că a încălcat aceste reguli doar Semtest Târgu Mureş, care a acuzat faptul că unele asociaţii judeţene ale crescătorilor de bovine şi-au pus adaosuri comerciale la MSC-ul comercializat către membrii asociaţiei.