Achiziţia producătorului român de lactate Albalact de către compania franceză Lactalis, care mai deține în țara noastră și brandul LaDorna, este tranzacția anului pe piața laptelui din România. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, crede că această preluare nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru piaţa românească sau pentru angajaţii firmei, iar impactul ar trebui să fie pozitiv. Recunoaște însă că o situație de monopol ar dezavantaja producătorii autohtoni.
Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu achiziţiile Lactalis anterior, pentru că nu este prima firmă românească cumpărată de francezi, sper ca impactul să fie pozitiv, să însemne prezenţa Albalact prin Lactalis, nu doar în România, ci şi în Europa. În mod normal (preluarea - n. red.) ar trebui să însemne retehnologizare şi o piaţă mai bună şi sper să se concretizeze în acest sens. (...) Având în vedere că Albalact a fost o firmă cu un lapte şi cu produse de foarte bună calitate, nu cred că ar trebui să fie o problemă pentru piaţă, pentru angajaţii companiei respective, chiar dacă ştim cu toţii că există întotdeauna acel sentiment că nu mai este firma locală. Lactalis este prezentă în România şi componenta Lactalis România este firmă românească, chiar dacă e vorba de o multinaţională, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Acţionarii majoritari ai Albalact, care deţin 70% din companie, au semnat deja un contract de vânzare a producătorului de lactate către grupul francez Lactalis, care mai deține în România brandul de lactate LaDorna, cumpărat în 2008. Implementarea contractului şi preţul de achiziţie vor fi stabilite ulterior, după îndeplinirea mai multor condiţii, a anunţat compania în data de 28 ianuarie 2016. Dacă tranzacția va fi aprobată de Consiliul Concurenței, Lactalis intenţionează să iniţieze o ofertă publică de preluare voluntară, având drept obiect 100% din acţiunile deţinute de acţionarii Albalact, notează Agerpres.
Întrebat despre decizia Consiliului Concurenţei vizavi de această achiziţie, şeful MADR a precizat că întotdeauna când se fac achiziţii de acest gen se stabileşte cât la sută din piaţă va deţine şi dacă devine „major player”, dacă va deţine sau nu monopolul pe piaţa românească. Sigur, nu ne dorim o astfel de situaţie de monopol, pentru că sunt dezavantajaţi producătorii care activează pe piaţa naţională, a adăugat Irimescu.
Albalact - Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar românesc în industria laptelui. Înfiinţată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acţiuni în 1990 şi privatizată în 1999. Compania are acţionariat majoritar român, iar acţiunile sale sunt admise, din iunie 2015, la tranzacţionare la categoria standard a Bursei de Valori Bucureşti. Albalact deţine 99,01% din acţiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc şi 100% din societatea de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajaţi în toate cele trei unități. Albalact are în portofoliu peste 150 de produse, comercializate sub cinci brand-uri: Zuzu, Fulga, Albalact, Rarăul şi Poiana Florilor. În primele nouă luni din 2015, Albalact a înregistrat un profit net de 9,98 milioane lei, la un venit net de aproape 313 milioane lei.
Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deţinând multe branduri internaţionale de succes, precum President, Parmalat, Galbani. Grupul are în prezent 75.000 de angajaţi şi deţine peste 200 de fabrici în 43 de ţări la nivel mondial. În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro, mai notează Agerpres.